1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Mitől “biók” a mi paradicsom palántáink és mi értelme van ilyet vásárolni?

20210511_101212

A sajnos nem mindenhol lehet valódi bio palántát kapni! Minket kivéve a jellemző, hogy a palánták 99%-a vegyszeres-műtrágyás, mesterséges termesztésből származik. Ezeknél három probléma merül fel, ami miatt biotermesztésre hobbikertekben is alkalmatlanok.

Az első, a koraiság. A hozzá nem értő hobbikertészek minél hamarabb szeretnének palántákat, ami azért baj, mert ha megvesznek (vagy saját maguk állítják elő) egy túl korán nevelt növényt, akkor azt vagy benntartják a lakásban, ezáltal fény- és tápanyaghiányossá teszik őket, vagy korán kiültetik és egy késői fagy elviheti őket. Mindehhez vegyük hozzá, hogy a terméshozás idejét csak kis mértékben határozza meg a vetés ideje. A február elején vetett paradicsomok alig egy héttel érnek hamarabb, a március közepi társaiknál ugyanabból a fajtából. A különbség igazából a másfél hónapi elhúzódó macerában mérhető, melynek során még általában betegebb növényt is kapunk…

Második a műtrágyák használata. Ezeknek az a szerepe, hogy minél hamarabb, minél nagyobb méretú palántákat tegyenek a pultra, hiszen a hobbikertész “szemre vásárol”, azaz mindig a nagyobbat veszi meg. Sajnos a nitrogén műtrágyák hatására csökken a növények ellenállóképessége, mert a sejtjeik, szöveteik elvizesednek, amit jobban szeretnek a kártveők és kórokozók.

Harmadik a felszívódó, kémiai növényvédő szerek használata. Természetes, hogy ha valaki biokertészkedik, akkor szeretné elkerülni a mérgeket, amelyek azonban már a csávázószerből is minimum 2 hónapig a növényben maradnak, tehát a palántákat érő felszívódó vegyszerek nem fognak eltűnni, mire megesszük a termést…

Hozzászólok, kérdezek

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe