1205 Budapest Nagykőrösi út 49.
Bio Kiskert

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

lisztharmat_fokep_0

Ez a két probléma tüneteiben könnyen összekeverhető, és mivel a biológiai védekezés teljesen különböző, ezért most segítünk ebben.

takácsatka

A takácsatka fajok, bár nagyon sok növényen károsítanak, az egyik kedvencük az uborka, a másik pedig a szőlő. Ezek a kártevők száraz, meleg időszakban érzik igazán jól magukat és mivel hatalmas populációkat hoznak létre, ezért az olyan nagy levélfelületű növények, mint a szőlő és az uborka az elsődleges célpontjaik.

Legnagyobb kárt a szívogatásuk során megsértett levélfelszín fokozott práolgása okozza, amiért csökken a termés, majd elszáradnak a levelek.

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

A szőlőn tulajdonképpen meg is szüntethető ez a probléma, létezik ugyanis egy (nálunk minden télen kapható) ragadozó atka, amely feltelepítése után elszaporodik a szőlőn és hacsak nem permetezzük le szintetikus, totális rovarölőkkel, vagy kénnel, akkor örökre ott is maradnak.

Amennyiben nincs feltelepítve ez a hasznos rovar, akkor NeemAzal természetes bio készítmény tökéletesen hatásos ellenük.

lisztharmat

Ez egy levélfelületen élő kórokozó gomba, amely a szőlőn és az uborkán is megtalálható. Szőlőben vannak erre ellenálló fajták. Biogazdálkodásban ezeknek kiemelt jelentőségük van.

Maga a betegség nem túl komoly, egyszerűen a levélfelület takarása miatt gyengülő fotoszintézis okozza a gondot. A növény érzékenységétől és az olyan abiotikus tényezőktől, mint a túlzott árnyék, vagy pára függ a károsítás foka.

A védekezés is elsősorban agrotechnikai, azaz a napfényt és szellőzést jobban biztosítjuk a növénynek. Ahol azonban makacs fertőzést tapasztalunk, illetve tudjuk hogy érzékeny a növény, ott virágzásban megelőzően is védekezhetünk, mielőtt még meglátjuk a betegséget. A virágot támadva ugyanis akadályozza a termékenyülést, a fiatal bogyókat pedig nem hagyja kifejlődni.

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

Ilyenkor szőlőben indikátornövényt, érzékeny (nem rezisztens) rózsát alkalmazunk az előrejelzésre.

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

Régi, elavult védekezési módszer az elemi kén készítmények permetezése. Ennek az a legnagyobb baja, hogy minden más biológiai védekezést megakadályoz. Atkaölő mellékhatása miatt elpusztítja a ragadozóatkákat, azokat is amelyek természetes módon vannak jelen kertünk ökoszisztémájában. Általános gombaölő hatása miatt pedig ellehetetleníti a védekezést a gombaölő- és rovarölő gombákkal is.

Sokkal modernebb a narancsolajos permetezés Wetcittel, makacs esetekben azonban nem elég hatékony. Tökéletes megoldás a Vitisan, de legprofibb, egy új készítmény a Prosilicon használata. Ez egy természetes szilikát ásvány, amely lúgos formában kerül kijuttatásra. Utóbbi elpusztítja a lisztharmatot, előbbi pedig a bőrszövetbe beépülve megakadályozza a bogyórepedést a szőlőn.

megkülönböztetésük

A fehéres, sápadt levelek, amelyeket szívogatásukkal okoznak, szabad szemmel laikusnak teljesen összekeverhetők a lisztharmattal. Tökéletesen mikroszkóppal, vagy erős nagyítóval lehetséges az elkülönítés, mert a takácsatkák felismerhetők mozgásukról és az általuk termelt fehér szövedékről.

Eszközök nélkül a levélfelület ledörzsölése mutatja meg a különbséget.

A lisztharmat letörölhető és alatta feltűnik a levél zöld felülete, míg a takácstkák által szívogatott levélfelszín károsodott, ezért dörzsölés után is ugyanolyan marad.

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe