Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
Bio Kiskert

Bogyórepedés

Nagyon komoly anomáliák voltak ezen a nyáron az időjárásban. Ez a növényi szövetek víztartalmának ingadozását hozza magával. A szőlő és a paradicsom pedig nagyon hajlamos bogyórepedésre, melyet ez a jelenség okoz.

Itt is különbséget kell tenni a bor- és csemegeszőlők, valamint az óriás-, a normál és a koktél méretű paradicsomok között. A borszőlők és befőző paradicsomok bőrszövete sokkal vékonyabb és gyengébb, ezért nehezebb elkerülni a bogyórepedést és minden gombás, valamint bakteriális betegséget. Itt folyamatosan szükség van az erősítésre.

A csemegeszőlőknél és normál méretű paradicsomoknál ez kevésbé lenne fontos, de a 30 celsius fokos napi hőingás és a légköri aszály után bekövetkező özönvíz szerű esőzés akkor is brutális hatású, ha kivesszük a képletből a jégesőt. Egyszóval érdemes most minden szőlőnél és paradicsomnál gondolni erre a fiziológiás káreseményre.

Hogyan tudjuk megakadályozni?

Egyik részről, a már érett paradicsomokat szedjük le mielőtt hidegfront éri el hazánkat, főként, ha vihar is várható és folyamatosan kis adagokban öntözzük a termő növényeket. Szőlőnél ez természetesen nem megoldás, ezért ott a permetezéses kezeléssel tudunk csak kárt megelőzni. Másik részről minden permetezésnél (kivéve a Prosilicont!) tegyünk hozzá a permetléhez valamilyen gyógynövényes növénykondicionálót. .

Az igazi nagyágyú azonban egy forradalmian új készítmény, egy teljesen természetes szilikát ásvány, melyet erősen lúgos permet formában vihetünk fel a növény felszínére. Ennek segítségével beszívódik a felső sejtsorba és megerősíti a bőrszövetet. Szinte teljesen meggátolja a bogyórepedést. Másik hatása, amiért létrehozták, hogy a növények napégését is megakadályozza. Délkelet-Ázsiában tulajdonképpen egy növényi naptejként használják. Emiatt például a paprikát, málnát, ribizlit is érdemes kezelni vele. Magas pH-ja miatt lisztharmat ellen is tökéletes, ezért borszőlőknél különösen indokolt a használata. Ugyanez az oka annak is, hogy vízen kívül semmivel ne keverjük a permetezőben, mert lúgossága miatt csapadékot képez szinte mindennel, ami nem víz.

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe