Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
Bio Kiskert

Zárókezelések a biokertekben

20201003_162336

Növényvédelmi szempontból ősszel, levélhullás és a komoly hidegek érkezése előtt, legyérítjük a kórokozókat a növényeken és a talajban. A kártevőket nem engedjük feltelepedni télre a fákra és amennyire lehet szelektíven elpusztítjuk őket a talajban.

védekezés a kórokozók ellen

A növényeken leginkább gombák telelnek át, ezért rájuk koncentrálunk a védekezésben. A komoly hidegek előtt fújjuk le az egész kertet biológiai gombaölő szerrel! Ezek az élő készítmények letisztítják  a jövő évi rügyeket és egészségesebben indulhatunk tavasszal.

Vannak azonban talajban áttelelő gombabetegségek. Ilyenek például a paradicsomot- és burgonyát támadó fitoftóra, az uborkát- vagy szőlőt megbetegítő peronoszpóra, a gyümölcsfák moníliája, a mindenféle lisztharmat és még számtalan kórokozó minden kultúrában. Egy biokertben nagyon nem cél az összes gomba kiirtása a talajból, hiszen a hasznos gombák (mikorhizzák, sugárgombák, lebontók) pusztulásával leáll a talajélet. A speciális trichoderma gombák minden más gomba elől elveszik a tápanyagokat és a vizet. Nagyon jók a kórokozók ellen, de sajnos a hasznosakat is eltüntetik a kezelt területről. Ennek ellenére botorság lenne lemondanunk a használatáról. A megoldást az okszerű és szigetszerű használat adja meg. Csak ott használjuk, ahol adott évben komoly kárt okozott egy talajban áttelelő gombakártevő. Gyérülésük néhány hónap alatt bekövetkezik és akkor visszatelepülnek a hasznos gombák.

kártevők az őszi növényeken

Ilyenkor már leginkább a poloskák vannak nagyobb mennyiségben jelen, aktívan károsítva, Ellenük, ha már nincsen védendő haszonnövény, akkor inkább a hőcsapdázást javasolom, 10 celsius fok alatt.

A csigák most teszik le a petéik zömét, ezért mindenképpen érdemes gyéríteni őket. Erre az intenzív, kampányszerű csapdázást javasolom. Sokféle edény alkalmas erre a célra (pl. Pet palack alsó része), amelyről videót is készítettem. A lényeg hogy ne tudjon kimászni belőle a csiga. A csali- és egyben őlő anyag a sör. Ha ez túl drága lenne, akkor elegendő felvizezve és egy csipetnyi élesztővel önteni a csapdába. A legfontosabb, hogy sokat helyezzünk ki egyszerre a kertbe. Ha tudjuk merről jönnek a csigák (pl. elhanyagolt szomszéd kert, vagy vízelvezető árok), akkor arrafelé, mintegy határzár szerűen minél többet. A másik fontos dolog, hogy kétnaponta cseréljük a folyadékot és ezt háromszor ismételjük meg. Természetesen bármilyen más megoldás is jó ellenük, az összeszedéstől, a Nemaslugon keresztül a futókacsákig.

Kártevők a talajban

A veszélyes kártevők zöme a talajban telel át. Ellenük addig lehet védekezni, ameddig a talaj nem hűl 10 celsius fok alá. Ezt csak talajhőmérővel lehet biztosan megállapítani. Természetesen, ha ásunk egy kis lyukat, abba beteszünk egy léghőmérőt és betemetjük legalább 20 cm mélyre, akkor az is megfelel a célnak. Az ország különböző területein, különböző talajokon és fekvésben ez az időpont eltérően érkezik el. Meleg homoktalajokon az ország déli részén akár október végén is felmelegedhet 15 fokra, míg a somogyi, vagy nógrádi völgyek agyagos talajaiban már szeptember közepén is lehűlhet 10 fokosra.

Kisebb rovarok (földibolha, cseresznye- és diólégy, tripszek, gyökértetvek, stb.)  és káros fonalférgek ellen használjunk rovarölő gombát. 

Az igazán komoly kártevők ellen hasznos fonalféreg készítményeket használunk. 

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe