Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Út a pázsittól az ökológiai gyepig

gyep
Először azt kell tisztázni mit nevezünk monokultúrás, intenzív pázsitnak, annak milyen fokozatai vannak?

Mi a szárazságtűrőbb pillangós gyepkeverék?  Mi a biodiverz gyep és mi az ökológiai gyep?

A legtávolabb a biokertektől a monokultúrás intenzív pázsitok vannak, amelyek egy fűfajból állnak, robotfűnyíróval állandóan alacsonyra nyírják, erősen műtrágyázzák, emiatt folyamatosan gombaölőzik, gyomirtják és elképesztő mennyiségű vizet öntöznek rájuk. Itt hatalmas vegyszerterhelést kap a környezet (és az ember, aki használja!), minél nagyobb a felület annál nagyobb a közös vízvagyonunk elpazarlása.

A kevésbe extrém pázsitok több fajból állnak, normál fűnyíróval max 10-14 naponta vágják, kevesebb műtrágyát és gombaölőt kapnak és kisebb a felületük, ezért inkább működhet kézi, mechanikus gyomirtás.

A szárazságtűrőbb pillangós gyepkeverék kezd terjedni (nagy örömömre). Ezeknél kiindulás általában már meglévő intenzív pázsit. Ilyenkor egy alapos gyepszellőztetés (a késes), és kézi gyomlálás (a problémás gyomokat csak) után felülvetünk, általában fehér-, vagy mikro herével, esetleg vegyesebb pillangós keverékkel.

A biodiverz gyepnél ebbe már alacsonyabb virágos növények is kerülnek, ha lehet vadvirágok, esetleg virágszigetekbe, szegélyekbe.

A valódi ökológiai gyep tulajdonképpen virágos mező, amelyet egészében felülvetünk ezekkel a magkeverékekkel.

 

Másodszorra az a kérdés, hogy melyik hova illeszthető be egy biokertbe, hol van létjogosultsága?

Biokertbe az első kettő nem való.

A pillangós gyepkeverék a legalkalmasabb kis felületű, valóban használt rekreációs célú nyírt felület kialakítására. Ez az életterünk meghosszabbítása, amit alkalmanként locsolunk, nyírunk (Versaillesben erre is robotfűnyrót alkalmaznak, csak 10 naponta egyszer indítják) és használjuk, például sportra.

A biodiverz gyep majdnem ökológiai gyep, csak kevesebb benne a virágos növény, időnként öntözzük és nyírjuk.

Az ökológiai gyep oda való, amelyik területet másra nem hasznosítjuk.

 

Harmadszorra, hogy miként lehet kialakítani, illetve ilyen karbantartást igényelnek?

Már a monokultúrás, intenzív pázsitnál is van teljesen bio megoldásunk a műtrágyák és gombaölők lecserélésére. Ez a gyep-triónk Amazon-Agrin-Tyra, amely nem szennyezi a környezetet és nem mérgező emberre, háziállatokra, de a pázsit ugyanolyan “szép” és jóval egészségesebb benne a fű.

A kevésbé extrém, több fűfajból álló pázsitoknál is ezt javasoljuk, azzal hogy legalább részben váltsák a gyomirtókat kézi gyomlálásra és fokozatosan csökkentsék az öntözést. A felülvetéseket csak nagyon szárazságtűrő fűfajokkal végezzék.

A szárazságtűrőbb pillangós gyepek esetében már nem lesz szükség gyomirtásra, gombaölőkre. Sokkal kevesebb víz kell és ha van 2 naponta kis időnk akkor kézi locsolás bőven elegendő, hőmérséklettől és aszálytól függő vízmennyiséggel. Ha nem öntözzük, akkor kiszáradás után, magától újraindul ha megérkezik az eső. A felülvetéseknél is mindig keverékeket használjunk, gyérítsük a nyírást, hagyjuk magasabbra és az invazív gyomokat kézzel távolítsuk el maghozás előtt.

A biodiverz gyepnél annyi a különbség, hogy ezt már csak vadvirágokkal vetjük felül és még ritkábban nyírjuk, öntözzük, tápanyagutánpótlásra pedig nincs szükség.

Az ökológiai gyepekbe minden a területre jellemző vadvirágot vetünk magasságra való tekintet nélkül és mozaikosan kaszáljuk.

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe