Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Talajjavítás Bio módra

20210610_154522

Mikor van értelme talajt javítani egy biogazdaságban és egyáltalán mit értünk rajta?

A talaj tápanyag- és olyan szervesanyag tartalmát folyamatosan kell növelni, amely a talajélet színterét, a talajkolloidokat és a humuszt biztosítja. Így lehet évről évre egyre jobb lesz biokertünk, vagy biogazdaságunk talaja. Számunkra ez tulajdonképpen a talaj saját, fenntartható, hosszútávú tápanyagszolgáltató képességét jelenti.

Ez sokféleképpen érhető el, a komposzt, vagy oltóanyaggal kezelt zöldtrágya időszakonkénti bedolgozásától, a mulcs felületi komposztálásán keresztül, a talajforgatás nélküli egyéb technológiákig. A tápanyagfeltöltésnél tulajdonképpen nagyobb részben azokat a mikrobákat “etetjük”, amelyek hosszú távon teszik elérhetővé és felvehetővé növényeink számára a különböző tápanyagokat.

A talaj fizikai félesége azonban forgatás nélkül nem módosítható, de nem is mindig van rá szükség.  Amikor a talaj kötöttsége már akadályozza a gyökerek növekedését, vagy a vízháztartás és levegőzés nem jó, akkor érdemes elgondolkodni a fizikai javításon.

Ilyenkor , ha a talaj élettelen részecskéi vagy túl kicsik (kötött talaj), vagy túl nagyok (homokos talaj). Be kell keverni másfélét. Könnyen száradó, laza homoktalajokba a szerves anyagokon kívül érdemes valamilyen jó vízmegtartó képességű agyagpalás ásványt, például Alginitet keverni. Kötött, agyagos talajoknál pedig valami nagyobb szemcseméretű anyagot, például homokot, kőport vagy perlitet.

Kötött talajnál a következőket keverem be javításnál:

Homokot, vagy kőport, vagy perlitet. Akár vegyesen is lehet. Utána adok a keverékhez Orgevit szerves, komposztált bio trágyát. Ne maradjon ki a komposzt, ezt oltjuk be biodiverz hazai talajbakteriális oltóanyaggal az Algilbióval. Végül pedig gondoskodunk a kiegyensúlyozott tápanyagellátásról a Kelaterra granulátummal, amely egy olyan huminsavas készítmény, amelyik felvehető formába hozza, a talajban erősen kötött tápanyagokat is a növények számára. Kijuttatásnál a már átforgatott, talaj felszínére teszem a keveréket (Omega biokertészeti perlit 0,5-1 liter/m2, Orgevit 50-80 g/m2, Algilbio 10-40 ml/m2, Kelaterra granulátum 5-10 g/m2) és újra, alaposan átforgatva bedolgozom.

 

Száraz, homokos talajoknál elsődleges a szervesanyagtartalom növelése.

Ehhez mindenképpen kell komposzt, vagy zöldtrágya növény nitrogén megkötő baktériumokkal együtt történő bedolgozása! Erre leghatékonyabb az AGRIN, mikorbiológiai oltóanyagunk. A vízmegtartó képesség növeléséhez az Alginit ásvány a legjobb összetevő. A gyors nitrogénpótlás eszköze pedig komposztált bio trágyánk az Orgevit. Ahhoz, hogy a tápanyagellátás kiegyensúlyozott legyen, azaz mindenből annyit vegyen fel a növény, mint amennyire valóban szüksége van kiváló megoldást nyújt a Kelaterra granulátum.  Ez egy huminsav készítmény, amely felvehetővé teszi a különböző tápanyagokat.

Legjobb a talaj felszínére szórni a keveréket (Alginit 0,5-1 kg/m2, Orgevit 80-100 g/m2, Agrin 2-5 g/m2, Kelaterra granulátum 5-10 g/m2), majd ásóval alaposan beforgatni.

A fizikai talajjavítást általában egyetlen egyszer végezzük el, majd általában nem forgatjuk többet a talajt, hanem hagyjuk kialakulni a megfelelő talajéletet

A pH módosítása egy biokertben nagy hiba. Sokan próbálnak olyan növényeket ültetni és életben tartani, amelyeknek más kémhatásra van szüksége (jellemzően savanyúbbra), mint ami a kertünkben található. Ilyenkor utánanéznek az interneten és elkezdik különböző anyagokkal savanyítani a talajt. Általában erősen savanyú tőzeget, vagy szerves savakat használnak erre a célra. A talajmikrobák azonban nagyon érzékenyek a pH változásra és legtöbbjük már 0,5 pH elmozdulásnál is elpusztul. Amikor tehát egy növény kedvéért savanyítjuk a talajt, akkor nagyon sok hasznos baktériumot és gombát kipusztítunk, mivel pedig a talajvíz mozgása szépen visszaállítja idővel a pH-t ezért akkor újabb mikrobapuzstulás következik be. Ne játssszunk a kémhatással! Olyan növényeket ültessünk a biokertünkbe, amelyeknek megfelelnek a körülmények, és amelyek jól érzik ott magukat!

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe