Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Bundásbogarak a virágokon

20180418_094501

A bundásbogarak teljesen őshonos kártevők és leggyakrabban az őshonos lágyszárúak virágain táplálkoznak áprilisban. Ezzel ne is legyen semmi bajunk!

Vannak azonban olyan évek, amikor “beszabadulnak” a gyümölcsösbe és igen nagy károkat tudnak okozni. Ilyenkor nagy tömegben lepik el az ültetvényeket. Főként a körte, alma és szamóca lehet veszélyben, ezért figyeljünk rájuk!

Az ellenük történő védekezés még kémiai növényvédelemnél is szinte lehetetlen, bio szerekkel pedig végképp. Ennek oka, hogy a virágbogarak mellett az összes beporzó megeszi a virágok szöveteit, csak amíg a bundásbogár azokat a részeket, amelyekből kialakulna a gyümölcs, addig a beporzók azt a részét, ami a kialakuláshoz kell… így virágzáskor rovarölővel biztosan megölnénk a hasznos rovarokat is.

Úgy 10 évvel ezelőtt biogazdálkodási szaktanácsadóként jött szembe ez a probléma egy többhektáros körte ültetvénynél. Elolvastam minden külföldi biológiai növényvédelmi szakirodalmat és nem találtam semmit, csak egy olyan biogazdálkodói tanácsot, hogy tegyünk ki fehér mélytányérban vizet és belemennek önként meghalni a bundásbogarak. Persze ezen jót nevettem, de aztán, amikor egymás vállán sírtunk a biogazdálkodóval, akkor elmondtam neki.

Ő nem szólt semmit, de két nap múlva felhívott, hogy azonnal menjek ki hozzá.

Kiderült, hogy bevásárolt fehér műanyag tányérokat a METRO-ban, kipakolta több hektáron és teleöntötte vízzel. A bundásbogarak pedig tényleg elkezdtek öngyilkosok lenni. Ezután naponta cserélték a vizet és elképesztő mennyiségű kártevőt szedtek össze, a termés nagy része pedig megmenekült.

Azóta annyit finomodott a rendszer, hogy már fehér műanyag vödröket tesznek ki.

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe