Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Természetes ellenségekkel a levéltetvek ellen

20210607_173658

A levéltetvek a biokertek “zooplanktonja”. Olyan apró élőlények, amelyek szinte minden ragadozó rovar táplálékául szolgálnak így-vagy úgy.

Ezt érdemes kihasználni és hosszú távon olyan ökológiai egyensúlyt kialakítani mini ökoszisztémánkban, amely lehetővé teszi a levéltetvek elleni aktív védekezés  minimalizálását.

Legegyszerűbb megoldás, ha egyszerűen békén hagyjuk a kert bizonyos részeit és ún. “tetűmágnes” helyeket alakítunk ki. Ezekbe olyan növényeket kell ültetni (kicsit távolabb a védendő haszonnövényektől), amelyeket jobban szeretnek a tetvek, mint a haszonnövényeinket.  Így két legyet ütünk egy csapásra: először is a berepülő anyatetveket idevonzzuk az értékesebb növényeinkről, másodszor ideszoktatjuk a ragadozó rovarokat-etetjük őket.

Ez az egész kertet védi. Betelepíteni kétpettyes katicákat is lehet az ilyen tetűmágnes növényekre. A kétpettyes katica azért használható biológiai növényvédelemre, mert bár ugyanúgy őshonos, mint a hétpettyes, de táplálékbőség idején képes akár havonta egy generációt lehozni, ami óriási növekedést jelent a populáció méretben. Másik különbség, hogy a kétpettyes csak akkor repül el, ha semmi táplálékot nem talál. Tehát tökéletesen követi a levéltetvek mennyiségét, képes beállítani egy számunkra kedvező ökológiai egyensúlyt néhány hónap alatt.

A legfontosabb dolog, hogy ne olyan növényre helyezzük ki a 100 db mini katica lárvát, amit aztán lepermetezünk tetvek ellen, illetve, hogy hónapokra van szükség a felszaporodáshoz.

Másik megoldás a fásszárú évelő haszonnövényeink egyedi védelme. Erre ragadozó atkáink alkalmasak. Nagyon egyszerűen telepíthetők, egy kis filccsíkon vannak hibernált állapotban, amit csak fel kell kötözni a növényre. A fákon és bokrokon kívül az olyan kúszónövények, mint például a szőlő, vagy olyan virágok, mint a rózsa, vagy leander is egészségesen tarthatók a segítségükkel.

Hivatalosan kártevő atkák ellen használhatók, de ma már tömegek bizonytják, hoyg a levéltetvek számát is jelentősen csökentik.

Természetesen az ilyen hasznos rovarokkal betelepített haszonnövényeket is permetezhetjük a Biokiskertben kapható biológiai rovarölőkkelalkalomadtán, de itt is be kell tartani az okszerűség és szigetszerűség alapelveit!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe