Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Helybevetés

DSC_0062

Biotermesztésben mindig a helybevetést preferáljuk!

Ennek biológiai okai vannak. Minden növény, legyen az fű-fa-virág, vagy éppen zöldségféle, ugyanúgy kezdi az életét… csíranövényként.

Ilyenkor elindul egy levél és egy gyökércsíra. A gyökércsíra (a pozitív geotropizmus miatt) nyílegyenesen elindul a “föld középpontja felé” és egészen addig nő, ameddig el nem éri a genetikailag meghatározott méretét, vagy amíg meg nem sérül a főgyökér legutolsó sejtsora, az ún. merisztéma. Kevesen tudják, de a növények csak ebből a vékony sejtsorból növekszenek. Ha ez megsérül a palánták kiemelésekor, vagy a szabadgyökerű fák kitermelésekor, akkor már csak ún. mellékgyökerek veszik át a sérült főgyökér szerepét és azok növekszenek tovább, de soha nem olyan erősen és nem olyan mélyre, mint az eredeti főgyökér tette volna.

A biokertészek a talajt javítják és azt szeretnék elérni, hogy a növény természetes módon a talajból vegye fel a tápanyagokat, hiszen így lesz kiegyensúlyozott  tápanyagellátása, így lesz egészséges és ellenálló. Ezt palántákkal nem tudjuk kimaxolni. A nem biokertészeknek viszont pont ez a jó. Ők a talajt egy szükséges rossznak tartják, ezért ültetnek steril földbe, tőzegbe, stb. és mindent öntözéssel és műtrágyával megoldani. Nem véletlen, hogy csak kémiai növényvédelemmel tudnak boldogulni…

No, de térjünk vissza magunkra. Természetes, hogy mi is nevelünk palántákat, de nem MINDIG! Csak néhány olyan zöldséget termesztünk, amelynek még mindig nem felel meg a nálunk levő éghajlat. Ezek hosszú tenyészidejű, melegkedvelő növények, például a chilik, a parikák, és paradicsomok egy része, a földicseresznyék, malabárspenót, stb.

Ahogy változik az éghajlat, enyhül a tél, hosszabbodik az őszi termesztési időszak és gombamód szaporodnak a fóliák, üvegházak és valpinik, úgy szűkül ezeknek a növényeknek a köre és egyre többféle zöldséget próbálhatunk helybe vetni.

Leginkább a dinnyék, paradicsomok, paprikák között találunk ilyen fajtákat. Próbálkozzunk nyugodtan és mindig gondoljunk arra, hogy a komposzton kikelő paradicsomok és cukkínik mennyivel erősebbek palántázott társaiknél és hogy milyen gyorsan beérik azokat!

Ilyen jellegű zöldségeknél legjobb a fészekbe vetés, amellyel gyorsíthatjuk is a folyamatokat. Ilyenkor kiveszünk egy ásónyi földet, teszünk a kis gödör aljára egy marék trágyát, visszahúzzuk a földet és a felső 1-2 cm-be újjal benyomjuk a magot.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe