Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Vírusok és levéltetvek

Untitled

A zöldségeknél a vírusbetegségek 90%-át a levéltetvek, vagy egyéb apró szívókártevők viszik át. Ez az oka, hogy a levéltetvek elleni védekezés és a vírusmentes szaporítóanyag  nagyon lecsökenti a vírusbetegségek előfordulását.

Amikor tehát vírusok ellen teszünk bármit, nem hagyhatjuk el a levéltetvek elleni védekezést.

Zöldségféléknél emiatt legnagyobb gondot a máshonnan berepülő szárnyas alakok okozzák, ezért nem tudjuk teljes egészében elhagyni a sárga ragadós lapokat. Most már egy csomó megoldást látunk arra, hogy csökkentsük ezekkel a csapdákkal elfogott hasznos élőlények számát, erről írtam is egy cikket.

A lényeg, hogy csak rajzás idején 1-2 hétre, közvetlenül a védendő haszonnövények fölé lógatva használjuk a sárga ragadós lapokat.

A zöldségeken akkor kell védekezni a már rajtuk levő levéltetvek ellen, ha sok van belőlük és gyengítik a növényeket, mert beállt biokertekben az esetek többségében kordában tartják őket a ragadozó rovarok. Ebből a célból telepítünk biokertekbe kétpettyes katicákat.

A gyérítés mindig okszerűen és szigetszerűen történjen (csak ott és akkor, ahol és amikor problémát okoznak)!

Erre alkalmas a csalánlé, melyet otthon is elkészíthetünk frissen (24 órán belüli felhasználás!), vagy meg is vehetünk (URTICA) és akkor mindig kéznél van. A csalánkivonat előnye, hogy van repellens (űző/megelőző hatása is). Használhatunk narancsolajos készítményeket (pl.:Boroil), ezek sokkal hatékonyabbak, de vigyázzunk, mert égethetnek! Mindig tartsuk be az ajánlott dózist és esti órákban permetezzünk. Az igazán nagy problémáknál (virágzó növényre soha!) mehet NeemAzal, aminek nyújtott hatása van, de 100%-ban viszi a tetveket. Általában erre nincs szükség, csak végső esetben használjuk ezt.

Amikor mégis megjelenik egy vírusbetegség, akkor kezdhetünk aggódni igazán, mert ezek legalább olyan ragályosak, mint a COVID. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a terjedésüket, két anyag létezik. Az egyik a nyers tej, a másik a kitozán. Mi kimaxoljuk a lehetőségeket és a kettőt együtt használjuk. 10 liter vízbe 50 ml Kitozánt és 1-2 dl tejet teszünk, ezzel permetezzük le a veszélyeztetett állományt. Ez nem 100%-os védelem és bár gyógyíthatja a beteg növényt is, az azonban tovább is fertőzhet, ezért javaslom az eltávolítását.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe