Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

A tűzelhalás az almások betegsége

tuzelhalas

A népnyelv tűzelhalásnak nevezi a meggyek hajtáselhalásos moníliáját, amely tavaly végzett brutális pusztítást a legyengült hazai meggyállományon. Ennek azonban semmi köze a valódi tűzelhaláshoz, amely az almástermésűek bakteriális betegsége.

Itt mind a két szó fontos, ugyanis nemcsak az alma, körte és birs almástermésű, amelyeken a komoly károk jelentkeznek, hanem például a galagonya is, amely terjeszti. Ez az oka, hogy az ökológiai sövény növényeink között soha nem fogtok galagonyát találni bármennyire szép, bogyós és őshonos. A másik szó még fontosabb, mégpedig, hogy „bakteriális”, mivel a növényeknél nem alkalmazhatunk antibiotikumokat (szerencsére), ezért igencsak korlátozottak a védekezési lehetőségek. A növények felületén alkalmazhatunk baktericid hatású készítményeket, de sajnos ha tüneteket látunk, akkor már benn van a fában a kórokozó.

Mivel az alma a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs a világon, ezért elképzelhető mekkora gazdasági kárt okoz egy ilyen betegség. Mindenhol keresik a tökéletes ellenszert. Idén kipróbálom rá az Amazont, de nagyon csodálkoznék, ha megoldaná ezt a problémát.

Jelenleg a leghatékonyabb megoldást a szerves réz készítmények jelentik, valamilyen immunerősítővel együtt használva. Nálam a Cupromax, Kelaterra kombó működik legjobban.

A működésük hihetetlenül érdekes:

A szerves réz azt jelenti, hogy a sejtméregként viselkedő rezet hozzákötik valamilyen szerves molekulához, például cukorhoz. Mivel a szervezetben leggyorsabban szaporodó sejteknek van a legnagyobb cukorfelvétele, ezért oda áramlik. A gyors szaporodás pedig a rákos elfajulásoknál és a fertőzéseknél (ahol például a baktériumok osztódnak őrült módon) tapasztalható, ezért a réz sokkal nagyobb arányban öli ezeket, mint az egészséges szöveteket. Így képes lehet a növény leküzdeni a betegséget, de a végkimenetel függ egyrészt a fertőzés fokától, másrészt a fa ellenállóképességétől, harmadrészt pedig a kondíciójától.

Amikor az ágak több, mint 20%-át érinti, akkor kicsi az esély. Az ellenállóképesség fajtafüggő és nem véletlenül van nálunk speciális fajtakínálat, hiszen például a legérzékenyebb fajból, a birsből is létezik rezisztens változat, ilyen a Cydora Robusta.

A fák immunrendszerének állapota összefügg az általános kondícióval, ezen pedig semmi sem javít többet, mint az Amazon. Sajnos azonban ez egy baktérium és a baktericid szerves réz ezt is elpusztítja, ezért már fertőzött fáknál el kell dönteni melyiket használjuk. Nekem egyelőre nincsenek eredményeim az Amazonra, ezért inkább a Cupromaxot javaslom.

Ahhoz azonban, hogy a szerves réz mellett tuningolni tudjuk a fát, kell valami nagyon komoly bio kondícionáló készítmény. Ez a Kelaterra liquid! Csodálatos, természetes kelátképző, szinte az egyetlen, amely képes olyan anyagokat is felvehetővé tenni a növény számára, amelyek egészen kis mennyiségben vannak jelen, így harmonizálja a sejtek működését.

Leginkább arra hasonlít a dolog, amikor antibiotikum kúra mellett vitaminokat szedünk. Ha pedig a réz kiürülése után Algilbioval permetezünk, akkor az olyan, mint egy probiotikum, amely helyre rántja az immunrendszert.

Vannak olyan problémák is amelyek könnyen összekeverhetők a tűzelhalással, de nem ilyen szörnyűek, például a körtén a hajtáshervasztó darázs.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe