Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Kevergetünk-kevergetünk

pesticidewise_18_triple_rinse_measure.640x0

Nem igazán értem miért, de mindenki hozzá akar keverni valamit a használt biológiai szerekhez. Alapvetően, ha élő készítményhez teszünk valamit, az gátolhatja a működését, szóval inkább rossz, mint jó.

Ennek ellenére vannak kivételek. Ilyen például az Amazon-lecitin páros. Fontos azonban, hogy a Lecitin is rontja az Amazon hatásfokát, ezért kizárólag indokolt esetben használjuk együtt őket. Csak akkor ha a kezelendő növényt olyan kórokozó gomba támadta meg, amely gyorsan terjed és deformálja-roncsolja a növényi szöveteket. A Lecitin ugyanis egy egyszerű anyag, de a gombafonalak növekedését leállítja. Ez nem jelenti, hogy meg is ölné őket, vagy visszafordítaná a folyamatot, de nem engedi tovább terjedni a betegséget és elhalni a szöveteket. Tulajdonképpen időt ad az Amazonnak, hogy segítsen a növénynek leküzdeni a betegséget.

Másik élő készítmény, amelynél egyetlen speciális esetben hozzákeverünk egy egyszerű anyagot, az a Tyra. Itt tejet keverünk a permetléhez, azért hogy a benne levő fehérjék kicsapják-odaragasszák a Tyrában levő talajlakó trichoderma gombákat a virág belsejéhez, ahol így pár napig életben maradnak, amíg letakarítják a moníliát a bibéről. A nyers tejben levő tejsav baktériumok azonban gátolják a trichoderma gombák működését, ezért csak teljesen csíramentes UHT tejet használunk ilyen célra.

Másik nagy hiba, ha növényvédelmi célra előállított egykomponensű mikrobiológiai készítményt keverünk más mikrobákkal. Ehhez érteni kell az élő szervezetes biológiai növényvédelem alaplogikáját. Őshonos, vagy adaptálódott fajokat használunk, nagy mennyiségben felszaporítva, valamilyen céllal. Ilyen például az Amazonban levő bacillus mojavensis. Olyan sokat helyezünk ki, amennyinek már „terápiás hatása” van. Minden növényen élő (nem élősködő!) baktérium a felszínen levő szerves anyagokat eszi, ha többfélét teszünk oda, akkor versengeni kezdenek és lerontják egymás hatását. Ilyen, amikor valaki például a greenman ismeretlen összetételű baktérium keverékeit próbálja együtt használni az Amazonnal. Kérem ne tegyék! Akkor inkább használják őket külön növényeken. Tessék nyugodtan kipróbálni őket bármely növényi betegség ellen akár megelőzésként, akár terápiaként és azt választani, amelyik használ!

Vannak olyan esetek is, amikor egyes biológiai készítmények egymást ölik meg. Ilyenkor sajnos szintén választani kell. A gombaölő gombák (pl. Tyra, Trifender) megölik a hasznos gomba készítményeket, például a mikorhizzákat (mikomax), vagy a beauveriákat (Artis Pro) is, ezért azokkal nem keverhetők.

A rovarölő gombák pedig (pl. Artis Pro) elpusztítják a fonalférgeket, ezért a hasznos fonalféreg készítményeket is megölik. Tehát választani kell, hogy melyik kártevő ellen védekezünk adott időben.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe