Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Fák alól fertőznek fel a betegségek

a_szamoca_betegsegei_es_termesztestechnologiaja_04

Ez így erős túlzás és nem is jó ötlet minden gyümölcsfa alá folyamatosan gombaölő trichoderma gombákat telepíteni…

Egy régebbi cikkemben részletesen írtam a hasznos mikorhizzák és a gombaölő trichodermák kölcsönhatásairól. Ott tisztáztam, hogy teljes félreértés azt gondolni, hogy ha egyszer őshonos trichoderma gombákat használunk a talajból fertőző gombabetegségek ellen, akkor azzal képesek lennénk “kiirtani” a hasznos gombákat. Ez egy lokális gyérítés a haszonnövényeink védelmében.

Erre 3 terméket tudok ajánlani, de mindegyiket kicsit másra és kicsit máshogy. Legismertebb, a Kwizda régi mikrobiológiai terméke a Trifender. Az ebben levő T1-es törzset magyar kutatók fedezték fel hazai talajból. Nagyon nagy csíraszámban tartalmazza a gombát, ezért kicsit lassan kolonizálódik ugyan, de elég sokáig hat. Ezek a kutatók kedves barátaim és a Biovéd Kft. tulajdonosai. Ők gyártják, ugyanebből a törzsből a mi TYRA nevezetű élő készítményünket. Bár a benne levő gomba ugyanaz, a hatása azonban nagyon gyors és átütő erejű, ami a speciális szerves vegyületnek köszönhető, amire kicsapják. Ezek robbanásszerű szaporodásra késztetik a trichoderma gombát, dolga végeztével pedig ugyanolyan gyorsan le is gyérül a talajban, nem veszélyeztetve így a mikorhizzákat.

Van nekünk egy újabb “csodatermékünk”, az Omega biokertészeti perlit.

Ezt a trichoderma szaporító üzemben már alkalmassá teszik arra, hogy hozzáadva a Tyrát, vagy a Trifendert, egy hosszabb tartamhatást biztosítson a talajfelszínen. Mivel a perlitben milliónyi egészen apró pórus található, ezért az UV sugárzásra érzékeny őshonos trichoderma “el tud bújni”, mégis a talajfelszínen marad, így amikor a gombák számára jó feltételek alakulnak ki, akkor nemcsak a kórokozók, hanem az ellenségeik is azonnal szaporodni kezdenek, így kialakul egy olyan ökológiai egyensúly, amelyben természetes, őshonos gombaevő gombák tartják alacsonyan a kórokozók számát és sokkal egészségesebb növényállomány veszi fel a harcot a különféle kórokozók ellen.

Teljesség igénye nélkül nézzük melyek azok, a gyümölcsfákat károsító gombabetegségek, amelyek a fa alatti fertőző maradványokról támadnak újra, tehát meg kell szakítani a fertőzési láncot:

almánál a lisztharmat, monília, varasodás

meggynél a monília, blumeriella

kajszinál és mandulánál a monília és a sztigmia

őszibaracknál a tafrina, sztigmia és monília

szőlőnél lisztharmat és peronoszra

málnánál és szedernél botritis

szamócánál tőbetegségek, botritis és lisztharmat

Ahol nem ajánlom a perlittel kevert kijuttatást, azok olyan gyümölcsfák alatti területek, ahol bizonyos rovarkártevől elleni védekezésre lehet szükszáég. Tipikusan ilyen a cseresznye és a dió, ahol az őket károsító legyek nyűvei ellen Artis Pro rovarölő gombát használunk, mert a trichodermák ezeket is károsítják.

Tehát a szokásos Gyöngyvéri alapelv: Okszerűen és szigetszerűen!!!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe