Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Miért hervadnak el a zöldségek?

onion_basal_rot_early_symptom_anonymous

Vannak olyan alattomos gombakártevők, amelyek közvetlenül gyökérről fertőzik meg a növényeinket. A veteményesben főként a fuzárium, verticillium  és a szklerotínia szokott megjelenni.

Mindegyiknél azonos a hervadásos tünet. Ezt a laikusok úgy élik meg, hogy sorban egymás után fonnyadnak a növények és hiába locsolják, elpusztulnak-elszáradnak.

Legtöbbjük az öntözővízzel mosódik át a következő növényre, ezért sokszor egy sorban pusztít az ágyásban.

Mivel a talajban és nem felszínén, vagy fertőzött maradványokban telelnek, ezért évekre (Szklerotínia akát 20 évre) elfertőznek egy-egy területet.

Ellenük sajnos nem elégséges a növények talaj feletti részeinek a kezelése és ilyenkro még a biológiai növényvédelem fegyvere az Amazon sem ér semmit.

A fuzárium, verticillium  és a szklerotínia ellen legfontosabb a vetésváltás. Olyan területeken, ahol megjelentek, jó ideig ne termesszünk zöldségeket!

Amikor azonban észleljük, hogy elindult a fertőzés és megjelennek az első hervadások a veteményesben, akkor blokkolhatjuk a terjedésüket a talajban. Ennek a csodafegyvere a Tyra. Alapvetően nem szoktam javasolni gombaölő gombák talajba dolgozását, hogy ne zavarja a mikorhizza hálózatot, de a talajban élő- és onnan fertőző gombák ellen ez az egyetlen hatékony, természetes megoldás létezik.

Ilyen esetben a beteg növény körül ásóvillágal koncentrikus körben lyukakat szúrunk a talajba. Teljesen benyomjuk az ásóvillát, majd előre-hátra megmozgatjuk és a keletkezett lyukakba, vízben elkevert Tyrát öntünk egy kannából, vagy fújunk permetezővel. 20 g-ot tegyünk 10 literbe és hagyjuk állni 15-20 percig.

Így van esély rá, hogy a talajvíz ne szállítsa tovább a következő növényhez. (Biokertekben legnagyobb gondot paprikánál, hagymánál, szamócánál okozzák).

Az erősen fertőzött területeken, ha nem tudunk több évig tartó pihentetést végezni, akkor egyetlen megoldás a talajfertőtlenítés. Erre is alkalmasak az olyan trichoderma készítmények, mint a Tyra és a Trifender. Ilyenkor sajnos muszáj beforgatni őket és ezzel időlegesen sérül a mikorhizza hálózat, ezért szoktam a varázsszavakat használni: “CSAK okszerűen és szigetszerűen“!  Csak akkor és ott, amikor és ahol muszáj!!!

Azért teljesen nem kell kétségbe esni, mert az egészséges biokerti talajban pár hónap alatt visszaállnak ezek a rendszerel a bolygatatlan részekről, hiszen természetes módon legyérülnek az olyan hazai trichodermák, mint amelyek például a Tyrában vannak.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe