Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Földtől az asztalig?

Web

Az idei kártevőcunami a nagyüzemi szántóföldekről özönlik a kertjeinkbe.

A földibolha a repcéről, a poloska a gabonákról, napraforgóról, kukoricáról, a gyapottok bagolylepke a kukoricáról, a pocok a gabonáktól.

Ezt el kell tűrnünk, mert egyrészt vagy vegyszereznek és megölnek minden hasznos állatot és mérgezik a kajánkat, meg a környezetet, másrészt, mert egyszerűen kiröhögnek minket. Nem is vagyunk egy súlycsoportban.

A magyar mezőgazdaság alapvetően három részre szakadt.

Vannak a kapitalista nagyüzemek, a konvencionális magángazdaságok és a valódi biogazdálkodók.

A kapitalista nagyüzemek be akarják kebelezni az összeset és még csak nem is tárgyalnak senkivel.

A konvencionális magángazdaságok küzdenek az éghajlatváltozással, a nagyüzemekkel, a növényvédelmi problémákkal, de legfőképpen a költségekkel és felvásárlással. A biotermesztőket pedig egyszerre lenézik, lehülyézik és utálják. Amióta azonban vonják ki a keményebb hatóanyagaikat, azóta érdeklődnek a biológiai növényvédelem iránt, de óriási szkepticizmussal.

A biogazdaságok ezeken felül küzdenek még a megbélyegzéssel is, mert ugye mi csalunk… hisz másképp nem lehet. Ez a szlogen ellenünk immár 30 éve.

Valójában a kérdés, hogy a magyar emberek asztalára kerülő élelmiszerek honnan származnak? Mennyit fogyasztunk valójában abból, amit a nagygazdaságok megtermelnek.

Kapaszkodjatok meg, erről nem találtok adatokat!

Mivel a nagyüzemek szinte kizárólag búzát, árpát, rozsot, tritikálét, kukoricát, napraforgót, repcét termelnek, ezért azt kell megvizsgálni, hogy ezekből mennyit eszik meg a kb. 9 millió magyar ember?

Gabonákból alapvetően lisztet és sört gyártanak, kukoricából keményítőt, cukrot, amelyek feldolgozott élelmiszerekben vannak, napraforgóból étolajat, repcéből margarint.

Ha megnézzük a fejenkénti fogyasztást és a teljes termelést, akkor óriási a különbség. Hova lesz az az óriási mennyiség ezekből a terményekből?

Egyrészt állati takarmányozásra megy, sokkal több, mint kellene, de figyelembe véve a hazai állatállomány méretét és jól saccolva a takarmányszükségletüket, az még mindig jóval elmarad a megtermelt gabonáktól és olajos növényektől.

Hova lesz a megtermelt többlet?

Exportálják, jó pénzért! Ez vándorol a nagyüzemek tulajdonosainak zsebébe akik nagyon kevesen vannak…

A termőföld közös vagyonunk, a termékeny talaj biztosítja utódaink élelmét a jövőben, ezt zsarolják le talajromboló technológiákkal, műtrágyákkal, vegyszerekkel kizárólag a profitért, mert a számok megmutatják, hogy amikor sír az éppen aktuális politika a vízkár, aszály és a muszáj miatt, akkor nem a magyarok kenyeréről, hanem az oligarhák profitjáról van szó.

No, de menjünk tovább!

Magyarország az egyetlen Európában, ahol a kertészet is terület és nem termés alapon kapja az uniós támogatását. Ez azt jelenti, hogy egy bármilyen kertész (zöldség, vagy gyümölcstermesztő) kategóriákkal kevesebb támogatást kap, mint más nyugati országban, így hatalmas versenyhátrányban van és a politika nem védi meg a magyar kertészeti termelőt. Egyszerűen abbahagyják és a magyarok által elfogyasztott zöldség és gyümölcs legnagyobb részét külföldről hozzuk be.

A Covid alatt kiderült, hogy azok az országok, ahonnan kapjuk a zöldséget és gyümölcsöt, az első nehézség esetén inkább oda szállítanak, ahol fizetőképesebb a kereslet.

Egyszerűen ellátási problémák lesznek, ha jön egy újabb válság. Magyarország nem tudja megtermelni a legfontosabb élelmiszereit, mert hús, liszt, cukor és olaj nélkül lehet élni, de zöldség nélkül nem.

No, de miért van ez? Egyszerűen területalapon lehet azt a hatalmas mennyiségű uniós mezőgazdasági támogatást kitolni, ami a nagyüzemek tulajdonosainak a tárcáját hízlalja. Felfoghatatlan mennyiségű pénz áramlik be, vagy éppen ki a mezőgazdaság konvencionális mammutjaihoz.

Nekem azonban nem ez a bajom, nem irigylem, az se zavar, ha kevesebb konvencionális középüzem lesz, de azt elképesztő pofátlanságnak tartom, ha csak egy szót is mernek szólni azokra a hősökre, akik mindezek ellenére saját és embertársaik érdekében vállalják a biotermesztéssel járó minden nehézséget!

Nem tolerálható a lenézése azoknak, akik megpróbálnak legalább részben gondoskodni a zöldség és gyümölcsellátásról, mégpedig vegyszerek nélkül. Az pedig, hogy ránk eresztik, az általuk felszaporított kártevőket, nem elfogadható.

A zsebeik tömködése mellett, oldják meg az általuk generált problémákat!

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe