
Amikor valaki elkezd válogatni egy vetőmagos cég paradicsom kínálatában, akkor sokszor szemre vásárol és elragadja a hév, az egyre újabb és extravagáns kinézetű paradicsomok láttán.
Ez is a marketing cél. Vannak akik csak ebből a “külcsínből” élnek.
Sajnos a piaci verseny miatt a Biokiskert sem tudja kivonni magát teljesen ezalól, így a hihetetlenül széles ReinSaat biodinamikus fajtakínálatunkban mindegyiket ugyanúgy reklámozzuk, pedig nagyon különbözőek és egy-egy fajta valódi értéke egészen más.
Hozzáértőként azonban másképpen is érdemes böngészni a biodinamikus paradicsom fajtakínálatunkat.
Hogyan lehet “értékelni” a paradicsomokat és hogyan válasszon saját fogyasztásra egy biokertész?
Furcsa, hogy ezt mondom, de biós szemmel az egészségünkre gyakorolt hatásuk a legfontosabb értékmérő. Ezzel összefügg az íz. Utána következnek a termesztésre vonatkozó olyan dolgok, mint az ellenállóképesség, igényesség, termőképesség.
Ebben a cikkben arról szeretnék írni, hogyan higgyünk a szemünknek és hallgassunk az eszünkre.
Az egészségünkre különös hatással levő bioaktív anyagok többsége színes, így a paradicsom színe megmutatja, hogy mi is van benne.
A színpaletta a következő: “fekete”, piros, narancs, sárga, “fehér”, zöld és ezek különféle cirmos változatai.
Ezek közül, -a zöldségekben általában előforduló anyagokon kívül- valódi többlet az első háromban van.
A narancs színű fajtákban extrém magas a karotin tartalom, ami az A-vitamin provitaminja és mint ilyen a bőr, az idegrendszer és főként a látás őre. A szemünk fiatalon tartása nagyon fontos, ezért a magas karotintartalmú zöldségek fogyasztása igencsak jó ötlet!
A pirosakban legmagasabb a likopin tartalom. Az antioxidánsokról mindenki hallott már, azt azonban kevesen tudják, hogy közülük legerősebb szabadgyök megkötő hatása a likopinnak van. Rák elleni hatása a legismertebb, ez azonban csak egy kiragadott dolog. Szinte nincs olyan szervrendszer, amely nem javulna fényéveket, ha adunk neki likopint. Ami pedig a non-plus ultra, az hogy kíméletes hőkezelés hatására nem bomlik el, tehát az eltett paradicsomlé ugyanolyan ebből a szempontból, mint a friss nyári.
Legértékesebbek a “feketék” között vannak. Ezek azonban nem egységesek. Nem a külső, hanem a belső szín számít. A hús és lé sötét színe árulkodik a különleges pigmentek, antioxidánsok magas szintjéről. Egyik ilyen a tokoferol, amely a természetes E-vitamin. Az alfa-tokoferolt az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsként tartják számon.
A tudományos kutatások folyamatosak és egyre újabb eredményekre csodálkozunk rá a paradicsommal kapcsolatban.
Nemrégiben a paradicsom genomjából bizonyították egy olyan anyag termelését (antimikrobiális peptid), amely képes megölni a baktériumokat, úgy, hogy károsítja a membránjukat. Ez az oka annak, hogy segít ha gyulladásos betegségekkel küzdünk.
Ne higgyük azonban, hogy ezeket a csodákat a paradicsom nekünk termeli! A saját egészségét próbálja megvédeni, ezek mind stressz elleni védőanyagai.
Mielőtt azonban elmennénk e tény mellett, gondoljuk kicsit tovább! A paradicsom stressz hatására termeli a számunkra legfontosabb anyagokat. Mi a biológiai növényvédelemmel soha nem a kártevők és kórokozók irtását, hanem gyérítését célozzuk és elsősorban a növény immunrendszerét “tuningoljuk”. Ez azt eredményezi, hogy a bio paradicsomok fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a paradicsomházakban, mesterségesen nevelt társaiké.
Hamarosan írok néhány fajtaajánlót a paradicsomokról, csak szerettem volna előre megmagyarázni, miért nem beszélek soha zöld és fehér paradicsomokról. A sárga paradicsomokat azért tartom fontosnak, mert alacsony savtartalmuk miatt édesebbnek tűnnek így például a gyerekek többet esznek belőlük, illetve aki érzékeny a savas ételekre, annak kevésbé terhelik a gyomrát.