
Aki élt már külföldön, az biztosan észrevette, hogy a klasszikus TV (tölteni való), vagy lecsó paprikát nemigen lehet tőlünk nyugatra beszerezni.
Sokan szatyorszám viszik ki, tőlem pedig vetőmagot Németországtól, Anglián keresztül egészen Amerikáig.
No, de honnan származnak az ilyen paprikák és tényleg csak Magyarországon termesztik-e?
Alapvetően Törökországtól a Balkánon keresztül, Magyarországig termelik az ilyen típusokat. Különbözhet a méret, a forma vége (hegyestől a begyűrtig), a növény magassága és a csípősségük.
Hazánkban a nemesítés volt fantasztikus, a rendszerváltás óta azonban ez visszaesett. Itt a szocialista nagyüzemi gazdálkodás és a velejáró kémiai növényvédelem miatt az újabb fajták ellenállóképessége már alulmúlta a régieket és a balkáni tájfajtákét. Persze voltak kivételek, például a vírusrezisztens Fehérözön és néhány hibrid.
A kiskerti termesztésben kiválóan teljesítettek és a mai napig ezek a legnépszerűbbek itthon.
Amióta azonban együtt dolgozom a ReinSaattal, azóta megismertem jó néhány balkáni és török tájfajtát, amelyeket mindenkinek érdemes megkóstolni. Az utóbbi években már én is vittem fajtavizsgálatra hozzájuk magyar fehér paprikákat, de a fertő tavi területeken volt pár osztrák tájfajta is.
Ezekenek a biodinamikus szelekciójú fajtáknak az ellenállóképessége mellett az ízanyagai is erősebbek. Legfőbb jó tulajdonságuk pedig a helybe vethetőségük, amiről sokszor írtam már.
Alapvetően biokertekben jobbnak tartom a helybe, fészekbe vetésüket április közepétől június közepéig. Lehetőség van azonban az érés előrehozására, amihez február közepétől már lehet vetni fűtött helyen palántának.
Nézzük a fajtakínálatot:
Az Anka egy determinált, nagyon bőtermő, magyar hátterű fajta, amely akár egy nagyobb dézsában is termeszthető a balkonon.
A Ferenc Tender az első magyar fajtából nemesített biodinamikus verzió. Annyira strapabíró, hogy még a félárnyékos helyeken is kiválóan fejlődik és ontja a terméseit. Ez is determinált.
A Hamlet (új neve Robin) egy nagyon rövid tenyészidejű, bőtermő magyar lecsópaprika.
A legnagyobb bogyójú, piacos változat a Monanta, amelyet árutermelő biogazdaságok is termesztenek.
A Neusiedler Ideal az egyetlen osztrák tájfajta, amely bekerült a biodinamikus nemesítésbe. Nagy, begyűrt, blocky típusú bogyói vannak, amelyek zöldből, sárgára, majd pirosra érnek.
Az Albaregia hazánkban is az egyik legnépszerűbb TV paprika, melynek a biodinamikus változata annyiban más, hogy strapabíróbb és helybevetve, másodvetésben is kiválóan terem.
A Pusztagoldból fogy a legtöbb a Biokiskertben, vásárlóink a szuper íze miatt viszik elsősorban.
A balkáni és török fajták általában enyhén csípősek és a régi bogyiszlói paprikákra hasonlítanak. Tulajdonképpen ezek az összes magyar fajta elődjei.
Ide tartozik a koszovói Zlata, a török Somborckina és a Mustafa.
A legújabb ReinSaat saját nemesítésű fajta pedig a Palila, amely különleges lilás színű, de a klasszikus “fehér paprikák” közé tartozik. Érdemes kipróbálni, mert extra színe mellett nagyon finom TV paprika!