
Az már sokak előtt ismert, hogy megakadályozza a gyümölcsfák virágainak lefagyását. A kérdés, hogyan, hiszen ez határozza meg a használatát, értelmét és korlátait.
Csodaszerek nincsenek, ez sem az, de nagyon hasznos segítség lehet.
A középiskolában tanították, ezért sokan emlékezhetnek a CITRÁT-ciklusra, amely egészen lebutítva egy biokémiai körfolyamat, amelynek során minden sejt (növényi, állati, emberi) “eldönti, hogy energiát szabadít fel valamilyen működéséhez,, vagy eltárolja az energiát cukorként.
A Frigomaxban levő borostyánkősav ezt a folyamatot a cukorképzés felé viszi el, tehát a sejtfolyadék “cukros víz” lesz. A cukros víz pedig 3-4 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, mint a tiszta víz. Ez az érthető magyarázata annak, hogy a Frigomax-al kezelt virágok csak -4 fok alatt fagynak el.
Ebből pedig nagyon sok minden következik:
- Minden növénynél működik
- Csak -4 fokig véd a fagyástól
- Ideiglenesen hat, 7-10 napig
- Ha tovább tart a fagyveszély, meg kell ismételni
- Közvetlenül a virágfakadás előtt érdemes használni
- Alkalmas a termések cukortartalmának -édességének- növelésére is.
A felső fotón látható állapotú rügyeknél a legjobb használni, mert ilyenkor 10 nap alatt már valószínű, hogy megtermékenyül, utána pedig már sokkal kevésbé érzékeny a fagyra.
Érdemes persze figyelni az időjárás előrejelzést és ha éjszakára talajmenti fagyot jósolnak, akkor az alsó fotó szerinti állapotban is érdemes permetezni Frigomax-al:
Nem véletlenül kajszivirágokkal mutatom be a fagyást és a nyílási fokozatokat, ugyanis jelenleg ez a fagyra legérzékenyebb hagyományos gyümölcsünk.
Sokan vásárolnak nálunk kajszit, hiába mondom, hogy a klímaváltozás egyre rosszabb körülményeket teremt majd neki, de ezt is vizsgáljuk meg, hogy miért?
A kajszi Közép-Ázsiából származik és főként olyan fagymentes helyeken termesztik, mint Törökország, Görögország. Más az ízük, mert más fajták is. Azért van annyi magyar nemesítésű fajta, mert a fagyállóságot kellett javítani. Ez azonban a téli komoly fagyokra vonatkozott, ami már lassan 10 éve nem volt.
A virágzás idejét a lombhullástól számított hőösszeg határozza meg, tehát minél enyhébb a tél, az első tavaszi melegekre annál hamarabb virágzik. 20 éve még április előtt sehol nem pattantak meg a virágrügyek, tavaly pedig alig volt, ahol a kései fajták kibírták áprilisig. Ez nem is lenne baj, ha a klímaváltozás nem “tolta volna el” az évszakokat. Nemcsak az ősz húzódik el hosszan, hanem a téli fagyhullámok is, az pedig teljesen mindegy hogy ezek -10, vagy -1 fokosok, a virágok így is-úgyis elfagynak.
A korábbi virágzás és későbbi fagyhullámok egyre kevésbé kedveznek a kajszinak, az pedig vágyálom, hogy a kései fajtákra ez nem hat. Nálunk is mindenki a kései fajtákat keresi, de sajnos az érés és a virágzás ideje nem lineárisan változik, tehát nem annyival később virágoznak, hogy biztosan kimaradnának a fagyokból, sőt sokszor pont azokat kapja el.
Mit tehetünk mégis?
Ami már megvan a kertben, azt védjük Frigomax-al, ha pedig várhatóan -4 alá megy a hőmérséklet, akkor maradnak a fizikai megoldások a takarás, füstölés, stb.
Ha most ültetünk, akkor többfélét válasszunk, különböző virágzási idővel, mert a már megfogant kis gyümölcsök nem olyan érzékenyek a fagyra és sokszor előfordul, hogy a korábbi fajtán marad termés.
Ahol több évig nem terem a kajszi, ott ültessünk inkább szilvát!
A Frigomax nem romlik meg és nyáron a gyümölcsérés idején is használható, ezért érdemes megvenni és eltenni, ami megmarad!