
A borsó a korai zöldségek nagy kedvence és nemcsak nekünk, de a kertnek is.
Számunkra leginkább kivételes aminosav összetétele a fontos, de magas az ásványianyag és vitamintartalma is.
A kertnek ugyancsak a magas nitrogéntartalom (ami az aminosavakban van) miatt érdekes. Ez sokmindent jelent. Egyrészt hogy a gyökerén élő nitrogénmegkötő baktériumok fenntartható módon trágya kijuttatása nélkül is ellátják tápanyagokkal a növényeket, ezért eszünkbe ne jusson kihúzni a gyökereket, amikor betakarítjuk a borsót! Másrészt, hogy egyetlen darabkáját se dobjuk ki, hanem használjuk fel mulcsként, vagy komposztáljuk!
No, de nézzük melyik fajta, mire jó?!
Kezdjük az áttelelő fajtákkal.
Ezek képesek fejlődésüket megszakítani egy-egy hibernációval, ezért késő ősszel vetve, a téli fagymentes időszakokban szépen nőnek és tavasszal ezek hoznak legkorábban termést. Természetesen fóliás takarással tovább fokozható a koraiság. Ilyen fajta például a Norli, és a Douce Provence, de enyhe teleken megmaradnak az olyan extra korai kifejtők is, mint az Avola, vagy a Rajnai törpe.
Folytassuk akkor a kifejtő borsókkal!
Ezek mind koraiak és közös tulajdonságaik, az elnyújtott betakarítás, az édes íz, a zsenge állag és sajnos a kisebb hozam. A koraiságuk miatt kevesebb kártevővel is számolhatunk, például az akácmoly, vagy a gyapottok bagolylepke nemigen okoz gondot náluk. Az egyszerre leszedhető mennyiség azonban inkább csak korai zöldborsó levesnek elegendő. Ide tartozik egy csomó jó, magyar fajta is, mint például a Debreceni világoszöld és a Debreceni sötétzöld.
A cukorborsó neve becsapós lehet a kezdő kertészeknek, mert legtöbben a neve alapján azt hiszik, hogy ezek az édes ízű borsók, ami azonban csak részben igaz. A ízük valóban édes, de nem magasabb a cukortartalmuk a kifejtőknél, a szemtermés mennyiségük pedig alacsonyabb.
Ezek olyan különleges fajták, amelyeknek nincs belső hártya a hüvelyükben, ezért héjastól fogyaszthatók. Ma már nagy divat levesbe, párolva, salátába, de nem a klasszikus borsófőzelék, vagy rizibizi alapanyaga. Aki nyersen eszegeti a borsót, annak azért érdemes cukorborsót is vetni. Ilyenek az Ambrosia, a Heraut, Sweet Horizon, Schweizer riesen.
Komoly termésmennyiségre a velőborsók képesek. Ide tartoznak a hosszú hüvelyű, nagymagvú, bőtermő fajták. Közös tulajdonságaik, hogy nem túl koraiak, nem fagytűrők, gyorsan és egyszerre érnek, ezért figyelni kell, hogy ne keményedjenek meg és ha elérték a méretüket, akkor egy menetben, gyorsan takarítsuk be. Úgy tervezzünk, hogy ezekből lehet eltenni borsót mélyhűtve, vagy sós lében. Klasszikus közülük a Kelvedon csodája, az Onward, a Zsuzsi, és a Debreceni korai velő. Az igazán extra termésűek a kínálatunkból a Jof, a Maxigolt és a Rondo.
Ha pedig igazán különleges színfoltot szeretnénk a kertünkbe, akkor tudom ajánlani a Blauschwokkert, amelynek egyrészt lilák a hüvelyei, másrészt pedig futó. Ez a legkorábbi árnyékolónk bármilyen lugasra, kerítésre, vagy futtatórácsra. Jól termő kifejtőborsó, amelynek belül normál zöld színűek a magjai és nagyon finom.
Az áruk miatt itt igazán gyakori kérdés, hogy megéri-e biodinamikus vetőmagot választani?
Ebben az esetben azt kell mondanom, hogy nem mindig. Én csak akkor javaslom, ha vissza is fogunk magot a következő évre. Aki csak el akarja vetni, leszedni és slussz, ott nem fog olyan óriási különbséget tapasztalni, ami megérné az ártöbbletet. A magyar fajtákat pedig nem is tartja a ReinSaat a borsók közül.
Ami viszont nagyon fontos, az a vegyszermentesség, ami nem olyan egyszerű, mint ahogyan elsőre tűnik. Sokan azt hiszik, hogy minden kémiai növényvédőszerrel kezelt borsó színes, mert bevonják festékkel is, ez azonban nem így van. A zacskó alján a fémzárolás tartalmazza ezt az adatot. A csávázószerek többsége bőrön keresztül is felszívódik és mérgező. A várakozási idejük rövidebb, mint a tenyészidő, de a növényvédő szerek nem tűnnek el belőle, csak a mérgező szint alá csökkennek, ezért biotermesztésre alkalmatlanok.
ITT kaphatók a garantáltan vegyszermentes, csávázatlan, de konvencionális, azaz nem biotermesztésből származó borsóink.
ITT pedig a biodinamikus, visszafogásra is alkalmas fajtáink.
Az évről-évre visszafogott vetőmagokból egyre ellenállóbb növények fognak kikelni, ezért érdemes foglalkozni vele, fontos azonban, hogy mindig a legszebb, legegészségesebb, legtöbbet termő növényekről, nagy hüvelyekből fogjuk vissza a magokat. Ezeket hagyjuk teljesen beérni, csak teljesen szárazan takarítsuk be és tegyük el.