Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Így válassz borsót!

DSC_0182

A borsó a korai zöldségek nagy kedvence és nemcsak nekünk, de a kertnek is.

Számunkra leginkább kivételes aminosav összetétele a fontos, de magas az ásványianyag és vitamintartalma is.

A kertnek ugyancsak a magas nitrogéntartalom (ami az aminosavakban van) miatt érdekes. Ez sokmindent jelent. Egyrészt hogy a gyökerén élő nitrogénmegkötő baktériumok fenntartható módon trágya kijuttatása nélkül is ellátják tápanyagokkal a növényeket, ezért eszünkbe ne jusson kihúzni a gyökereket, amikor betakarítjuk a borsót! Másrészt, hogy egyetlen darabkáját se dobjuk ki, hanem használjuk fel mulcsként, vagy komposztáljuk!

No, de nézzük melyik fajta, mire jó?!

Kezdjük az áttelelő fajtákkal.

Ezek képesek fejlődésüket megszakítani egy-egy hibernációval, ezért késő ősszel vetve, a téli fagymentes időszakokban szépen nőnek és tavasszal ezek hoznak legkorábban termést. Természetesen fóliás takarással tovább fokozható a koraiság. Ilyen fajta például a Norli, és a  Douce Provence, de enyhe teleken megmaradnak az olyan extra korai kifejtők is, mint az Avola, vagy a Rajnai törpe.

Folytassuk akkor a kifejtő borsókkal!

Ezek mind koraiak és közös tulajdonságaik, az elnyújtott betakarítás, az édes íz, a zsenge állag és sajnos a kisebb hozam. A koraiságuk miatt kevesebb kártevővel is számolhatunk, például az akácmoly, vagy a gyapottok bagolylepke nemigen okoz gondot náluk. Az egyszerre leszedhető mennyiség azonban inkább csak korai zöldborsó levesnek elegendő. Ide tartozik egy csomó jó, magyar fajta is, mint például a  Debreceni világoszöld  és  a Debreceni sötétzöld.

A cukorborsó neve becsapós lehet a kezdő kertészeknek, mert legtöbben a neve alapján azt hiszik, hogy ezek az édes ízű borsók, ami azonban csak részben igaz. A ízük valóban édes, de nem magasabb a cukortartalmuk a kifejtőknél, a szemtermés mennyiségük pedig alacsonyabb.

Ezek olyan különleges fajták, amelyeknek nincs belső hártya a hüvelyükben, ezért héjastól fogyaszthatók. Ma már nagy divat levesbe, párolva, salátába, de nem a klasszikus borsófőzelék, vagy rizibizi alapanyaga. Aki nyersen eszegeti a borsót, annak azért érdemes cukorborsót is vetni. Ilyenek az Ambrosia, a    HerautSweet Horizon, Schweizer riesen.

Komoly termésmennyiségre a velőborsók képesek. Ide tartoznak a hosszú hüvelyű, nagymagvú, bőtermő fajták. Közös tulajdonságaik, hogy nem túl koraiak, nem fagytűrők, gyorsan és egyszerre érnek, ezért figyelni kell, hogy ne keményedjenek meg és ha elérték a méretüket, akkor egy menetben, gyorsan takarítsuk be. Úgy tervezzünk, hogy ezekből lehet eltenni borsót mélyhűtve, vagy sós lében. Klasszikus közülük a Kelvedon csodája, az Onward, a Zsuzsi, és a Debreceni korai velő. Az igazán extra termésűek a kínálatunkból a Jof, a Maxigolt és a Rondo.

Ha pedig igazán különleges színfoltot szeretnénk a kertünkbe, akkor tudom ajánlani a Blauschwokkert, amelynek egyrészt lilák a hüvelyei, másrészt pedig futó. Ez a legkorábbi árnyékolónk bármilyen lugasra, kerítésre, vagy futtatórácsra. Jól termő kifejtőborsó, amelynek belül normál zöld színűek a magjai és nagyon finom.

Az áruk miatt itt igazán gyakori kérdés, hogy megéri-e biodinamikus vetőmagot választani?

Ebben az esetben azt kell mondanom, hogy nem mindig. Én csak akkor javaslom, ha vissza is fogunk magot a következő évre. Aki csak el akarja vetni, leszedni és slussz, ott nem fog olyan óriási különbséget tapasztalni, ami megérné az ártöbbletet. A magyar fajtákat pedig nem is tartja a ReinSaat a borsók közül.

Ami viszont nagyon fontos, az a vegyszermentesség, ami nem olyan egyszerű, mint ahogyan elsőre tűnik. Sokan azt hiszik, hogy minden kémiai  növényvédőszerrel kezelt borsó színes, mert bevonják festékkel is, ez azonban nem így van. A zacskó alján a fémzárolás tartalmazza ezt az adatot. A csávázószerek többsége bőrön keresztül is felszívódik és mérgező. A várakozási idejük rövidebb, mint a tenyészidő, de a növényvédő szerek nem tűnnek el belőle, csak a mérgező szint alá csökkennek, ezért biotermesztésre alkalmatlanok.

ITT kaphatók a garantáltan vegyszermentes, csávázatlan, de konvencionális, azaz nem biotermesztésből származó borsóink.

ITT pedig a biodinamikus, visszafogásra is alkalmas fajtáink.

Az évről-évre visszafogott vetőmagokból egyre ellenállóbb növények fognak kikelni, ezért érdemes foglalkozni vele, fontos azonban, hogy mindig a legszebb, legegészségesebb, legtöbbet termő növényekről, nagy hüvelyekből fogjuk vissza a magokat. Ezeket hagyjuk teljesen beérni, csak teljesen szárazan takarítsuk be és tegyük el.

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe