
Állattenyésztő mérnökként tisztában vagyok vele, mit is jelent az pár cikk a sajtóban, ami felett megpróbálunk elsiklani, mondva, majd megoldódik magától… Ez a ragadós száj- és körömfájás járvány.
Sajnos ez egy rendkívül virulens, pusztító állatbetegség, amely legfontosabb háziállataink közül a szarvasmarhát és a sertést érinti. Élelmiszereink között pedig ezektől származik a húskészítmények többsége és a tejtermékek. Ez ha hiányt nem is, de erős drágulást biztosan jelent majd.
A tőlem megszokott módon most sem sírdogálni fogok és borzolni a kedélyeket, hanem megoldást ajánlani a biokertből.
Pótoljuk a húst a vegetáriánusokhoz hasonlóan hüvelyesekkel! Fontos belátni azt is, hogy abnormálisan túlzásba vittük az elmúlt évtizedekben a húsfogyasztást, ami a szervezetünknek is nagyon rossz, főként ha megnézzük azt is milyen takarmányokat adnak a nagyüzemekben ezeknek az állatoknak.
A húsban szegény étrendnél is fontos a fehérjebevitel, hiszen abból épül fel a testünk. A fehérjék aminosavakból állnak, melyek többsége a növényekben is megtalálható. Van azonban néhány, amelyből sokkal kevesebb van, mint amire szükségünk lenne, ezek az ún. esszenciális aminosavak. A hüvelyesek összetétele különleges “állati-szerű”, ezért húspótlónak is nevezik őket. Mindezt úgy, hogy nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint bizonyos koleszterin, telített zsírok, antibiotikumok, hormonok, stb.
A hüvelyesekben az a legjobb, hogy egészen kicsi kertben is elférnek, kis felületen is sokat teremnek és szinte egész évben termeszthetők. Nagyon sokféle módon elkészíthetők és változatos az ízük.
Nézzük akkor melyek tartoznak ide:
A borsókról már írtam. Ezek kezdik a sort tavasszal, mindenki kedvencei, finom édes ízükkel.
Következő a lóbab, amely az egyetlen Európában őshonos babféle. Rendkívül egészséges és finom. Nagyon fontos, hogy ugyanúgy termesztjük, mint a borsót, mert bírja a hideget, ezért korán, már márciusban elvetjük. Jelenleg a Hangdown és a Eleonóra elérhető a biovetőmagok közül.
Eladási statisztikáinkból azt kell mondanom, hogy a hazai biokertek legkedveltebb hüvelyese a zöldbab. Léteznek belőle futó- és bokor típusok, ezért magaságyásokban és balkonkertek futórácsain is jól érzik magukat. Nálunk legnépszerűbbek a sárga hüvelyű bokorbabok. Én a zöld változatokat jobban szeretem, mert kevésbé szálkásodnak és ezekből vannak a legbőtermőbb fajták. Léteznek azonban szuper dekoratív lila színű változatok is, amelyek nagyon feldobják a kertet. Ezeknél fontos, hogy főzés hatására kizöldülnek a hüvelyek. Ilyen a futó Blauhilde és a bokor Purple Teepee.
A legfinomabbnak tartott Elmoro, kis mennyiségben nyersen is fogyasztható.
Azok a babok, amelyeket érett állapotban, hüvely nélkül fogyasztunk, az ún. kifejtő babok, amelyek később szárazbabok lesznek és időkorlát nélkül sokféle ételhez felhasználhatók. Kiemelném közülük a kedvelt Tűzbabokat, amely dísznövényként is ültethetők csodás leveleik és tűzpiros virágaik miatt. Fontos azonban tudni, hogy egyáltalán nem bőtermő fajták! Ilyen például a Bonela.
Van egy nagyon népszerű magyar fajta, a Juliska, amelynek osztrák tájfajta párja megtalálható bio kínálatunkban, ez a Justi. Igazi 3 in 1. Futó fajta, amely zsengén szedve finom zöldbab, megérve kifejtő, ha pedig hagyjuk megszáradni, akkor szárazbab hasznosítású. Itt a hüvely lilával pöttyözött, de főzésnél ugyanúgy egységes zöld lesz, mint a lila babok. Szerintem ez a legjobb a három növér termesztésre.
Az állati fehérjékhez leginkább a szójafehérje hasonlít. Sokan azonban félnek ettől a növénytől, mert a világszinten termelt szója 95%-a genetikailag módosított. Fontos információ, hogy a bio-szójánál ez kizárt, mert biotermesztésben tilos a GMO növények használata. A szójatej például összetételében a tehéntejre legjobban hasonlító ital.
A szója mellett a spagetti- vagy méteres babok is Ázsiából származnak, jelenlegi éghajlati viszonyaink mellett azonban kiválóan érzik magukat. Ide tartozi a Metro és a Tapir.
Nagyon hálás zöldségnövények, amelyek kiválók árnyékolók befuttatására, de bármilyen támrendszeren termeszthetők és ha nincs is egy méter a hüvelyek hossza, de a 30 cm-t mindegyik meghaladja. Zöldbabként fogyasztjuk. Színük elsődlegesen zöld, de ma már lila változatok is kaphatók. Nagyon bőtermők és nem szálkásodnak.
Kedvelt a lencse és a csicseriborsó is, ezekből azonban még keveset termelnek a házikertekben.
Együnk kevesebb húst, termeljünk sokkal egészségesebb hüvelyeseket!