Amarantus-zöld

Amarantus-zöld

890 Ft

Egészséges “csodanövény” levélzöldség és magtermesztés egyben.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-AMARANT-SZ349.
Tömeg 0,02 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Amarantus-zöld vegyszermentes vetőmag

Amarantus-zöld vegyszermentes vetőmag, sok hasznosítású amaránt fajta. Levélzöldségként és a magját is fogyaszthatjuk.

Az amaránt amerikai eredetű trópusi-szubtrópusi növény, amelyet az őslakosok évezredek óta gyűjtenek, termesztenek és sokféle módon elkészítve fogyasztanak. Nemcsak Amerikában, de a világ trópus régióiban másutt is – például Indiában – nagy területeken termesztik. Itthon ma még kevéssé ismert az amaránt hihetetlen előnye: rendkívüli hő- és szárazságtűrése. A forró, és mind forróbb nyarakon, amikor már más kultúrnövények leállnak a növekedéssel, az amaránt tovább virul. Étkezési célra a növény levelei és magjai is alkalmasak.

Ízük is hasonló a spenótéhoz, de annál sokkalta lágyabb-bársonyosabb, harmonikusabb lesz a belőlük készült ételek ízvilága. További előnye, hogy levelei a spenótnál sokkal gyorsabban nőnek, így a levágott zöld részek hamar pótlódnak.

A mag-amarántok rendkívül bőven teremnek és nagyon egészséges a fogyasztásuk.  Az amarántmagban ott találjuk a táplálkozásban fontos esszenciális aminosavakat. Ez a vegetáriánus táplálkozás szempontjából különösképpen fontos tény, ugyanis meglehetősen kevés olyan növényfajt ismerünk, amelyről ez “egy személyben” elmondható. További különlegesség, hogy az amarántmag a szervezetünk számára szükséges nyomelemeket és aminosavakat a megfelelő arányban tartalmazza. Harmonikus és kiegyensúlyozott táplálék tehát. A kutatások kimutatták, hogy fehérjetartalma jobban felszívódik, mint a búzáé, szójáé vagy a tejé, és relatíve nagyobb fehérjetartalommal is rendelkezik ezeknél.

Rövid életű egyéves növény, amelyet kései vetéssel, a fagyok elmúltával helybe vetünk.

Száraz, tömör, kötött talajra is bátran kialakíthatjuk az amaránt-ültetvényt. Fellazított talajba vessük. Egészen kevés tápanyagutánpótlásra van szüksége. A sekélyen vetett apró magokból kelő növényeket több hullámban egyelni kell, s a kiszedett kis növényeket már fel is használhatjuk főzeléknek.

Vetés szabadföldbe: április vége-május közepe

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember- október

Tartalom: 2 g

Az Amarantus-zöld biológiai növényvédelme

Kifejezetten edzett növények, melyeknek kevés betegsége és kártevője van. Gombás és bakteriális betegségek nemigen bántják.

A tápanyagellátása egészen gyér is lehet, semmire nem érzékeny.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.