Ananász

Ananász

16 900 Ft

Ellenálló, régi magyar fajta, ananászos aromával, aszalásra is.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-BKK-060.
Kategóriák: , .

Az Ananász kajszibarack konténeres gyümölcsfa oltvány Kelet-Ázsiából származik. Korán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem.

Tömeg 30,0 kg

ANANÁSZ KAJSZIBARACK konténeres GYÜMÖLCSFA

Az Ananász kajszibarack  Kelet-Ázsiából származik. A többi magyar fajtánál később hozták be a Kárpát-medencébe.

Szép, erős növekedésű fája van, amely szétterülő, jól kezelhető koronát nevel. Edzett, szárazságtűrő növény, a téli fagyokat kitűnően bírja.

Nem érzékeny, szinte mindenhol jól érzi magát hazánkban. A fagyzugos helyekre azért ezt a kajszit se ültessük!

Korán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem.

Részben öntermékeny, de a Magyar kajszi és a ceglédi fajták porozzák és növelik a terméskötődést.

Középérésű, július elején szedjük.

Az Ananász kajszibarack  gyümölcse közepes-nagy méretű 50-60g, kúpos-gömb alakú. Héja világos, szalmasárga. Gyümölcshúsa közepesen szilárd, enyhén rostos, leveses, illatos. Íze kiváló, zamatos, ananászos aromával, erről kapta a nevét. Magvaváló, magbele édes.

Világos színe miatt aszalásra ez az egyik legjobb fajta, mert az aszalvány sem lesz túl sötét.

A KAJSZIBARACK BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.