Arkansasi fekete

Arkansasi fekete

16 900 Ft

Egyedülálló fekete alma, biotermesztésre.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-073.
Kategóriák: , .
ARKANSASI FEKETE ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA

Az Arkansasi fekete alma fáját sokan gondolják új fajtának. Pedig már az 1840-es években nemesítették az Egyesült Államokban. Amerikában azóta is igen népszerű. Nagyon ellenálló tájfajta, amely az egész világon elterjedt. Biotermesztésre tökéletes. Általában közepesen erőteljes alanyokra oltják. Így normál növekedésű, jól metszhető, alakítható. Hazánkban szinte mindenhol jól érzi magát, de homokos, száraz talajokon meghálálja az öntözést.

Érdekes, hogy nem poroz, őt viszont nagyon sok elterjedt fajta porozza, ilyenek például a Golden delicious és minden változata, Téli banán, stb.

Erősen utóérő. Októberben szedjük, de csak megfelelő utóéréssel, januártól válik finommá. Szedéskor állaga kőkemény, de idővel kitűnő desszertalmává válik. Szedéskori savanyú íze gazdag aromájú, édesre változik az utóérés hatására. Ropogóssága viszont megmarad. Húsa sárgásfehér, gazdagon összetett ízű. Főzéskor nem esik szét, süteményekbe kiváló,  Almabor- illetve cyder alapanyagként közkedvelt, melyet összetett ízvilágának köszönhet.

Legfontosabb, szinte egyedülálló fajtajellege héjának színe, amely sötétlila, de teljes érésben feketének tűnik. Héja vastag, viaszos, ezért is olyan jól eltartható.

AZ ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.