Articsóka

Articsóka

375 Ft

Különleges, kétéves mediterrán zöldségnövény.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-KULÖNLEGES-RD004.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Articsóka vegyszermentes vetőmag

Articsóka vegyszermentes vetőmag. A permakultúrások kedvenc zöldsége mert évelő, ráadásul bírja a félárnyékot ezért a fák tányérjába remekül ültethető.

Az ínyencek zöldség-féléje. Februárban vethetjük cserépbe. Kelés után viszonylag korán át kell ültetni, majd májusban kiültetni tápanyag dús talajba. A bimbókat röviddel virágzás előtt vághatjuk, de csak a második évtől. Télen óvjuk a fagytól. Tőosztással is szaporítható.

Földközi-tenger vidékéről származó fészkes virágzatú és különlegesen dekoratív növény,

Maga az articsóka vadon nem fordul elő, valószínűleg Délnyugat-Európából vagy Észak-Afrikából származik. Évelő, gyökértörzse minden évben vastagodik, fokozatosan elfásodik. A gyöktörzs legidősebb része 4-5 éves, ekkor elpusztul a gyöktörzs ezen része. Merev tőlevelekből álló levélrózsája általában felálló. Levelei szürkén molyhosak, felül fénylő zöld színűek.

A napos, esetleg enyhén félárnyékos, meleg területeket kedveli, melyeken még kevesebb vízzel is beéri. Ha árnyékba ültetjük, akkor a virágok elaprózódnak. A szép fejlődéshez 15°C feletti hőmérsékletet igényel, télen a fagytól takarással védeni kell.

Szaporítható zöld rügy, vagy sarjdugványozással, de a legelterjedtebb a palántanevelés. A növények térigénye nagy, így legalább 1-1,5 méteres tőtávra ültessük őket. Februárban vagy márciusban cserépbe vethetjük, üvegházban vagy fűtött fólia alatt. Május közepétől lehet kiültetni. A cserépbe nevelt növényeket földlabdával együtt ültessük ki a szabadba, bőséges beöntözéssel jól megered.A termesztés legkényesebb része a teleltetés. Fagyérzékenysége miatt takarni is kell. A fagyok előtt kupacoljuk fel, 25-30 cm magasságban. A felhasználható része, a bimbók a második évtől jelennek meg. A nagyméretű, még ki nem nyílt bimbókezdemények alkalmasak a fogyasztásra. A kékeslila sziromlevelek megjelenésekor az egyébként fogyasztható részek rostossá, rágóssá válnak. Időjárástól függően az első virágok nyílása júliustól várható.

Az articsóka legelső szedése júniusban várható, egészen őszig szüretelhetünk. A fagyok előtt leszedhetjük a gyenge hajtásokat is, mivel ezek már nem fognak „befejesedni”.

Egy-egy tő 3-4 évig hoz bő termést, utána hozama leromlik, tehát újra érdemes kezdeni a telepítést.Az articsókát már az ókorban ismerték. A rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is hasznosították. Nevét tüskés fészekpikkelyeiről kapta. Olaszországban és Görögországban jelentős mennyiségben termesztik, hazánkban a múlt században lett ismert. Az articsóka elnevezés valószínűleg egy arab szóból (alkarsuf) ered, melynek jelentése: földi tüskés növény.

Az articsóka felhasználása:

Ízletes bimbóját fogyaszthatjuk, levele pedig gyógyászati alapanyag.

Keserű ízű szárlevelei gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak, népgyógyászatban vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó és gyomorerősítő szerként használják. Bőrgyógyászatban ekcémára és egyéb gyulladások ellen használják.

Virágkötészetben előszeretettel használják látványos, impozáns virágát. Az avantgárd kötészet alapját képezi. Ugyanakkor nem elhanyagolható az articsóka gasztronómiai jelentősége, hiszen ehető virágbimbója révén ízletes ételek alapanyaga. Különösen kedvelt az olasz és francia konyhában.

Vetés ideje palántaneveléshez: február első fele-március végéig,

Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július első felétől szeptember végéig

Tartalom: kb. 1g mag

Az articsóka biológiai növényvédelme

Kiültetéskor  célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen.

Levél- és gyökértetű fertőzés ellen pedig PrevB2 narancsolajos készítményünkkel védekezhetünk.

A bagolylepke pajorja, a szipoly- és bogyómászó poloskák, illetve az aknázólegyek ellen kell olykor NeemAzal-al kezelni.

Az articsóka tápanyagot meghálálja, érdemes alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.