Atsuko

Atsuko

1 590 Ft

Őszi termesztésű kínai kel, kicsi, kompakt fejjel.

13 készleten

Cikkszám: BioV-KEL-RSko29.

Az Atsuko kínai kel bio vetőmag rövid tenyészidejű, gyors fejlődésű, másodvetésre alkalmas saláta- és főzelék növény. Őszi termesztésre.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Atsuko kínai kel bio vetőmag

Az Atsuko kínai kel bio vetőmag új, kísérleti fajta. Rövid tenyészidejű, gyors fejlődésű, másodvetésre alkalmas saláta- és főzelék növény. Őszi termesztésre.

Viszonylag kicsi, egységes méretű, kb. 1 kg-os, ovális fejet nevel. Szép, halványzöld levelei közepesen erezettek.

Júliustól vethető, 30 x 30 cm-es térállásban ha korábban vetjük, felmagzik. Nagyon gyorsan nő, zárt, feszes feje van. Az íze kellemesen telt és intenzív.  Októberben szedhetjük.

Valószínűleg természetes kereszteződés révén alakult ki a bordás kelből (pak choi), több mint 1000 évvel ezelőtt, Kínában. Ázsiában évszázadok óta termelik, a legnagyobb termelők pedig a kínaiak, koreaiak és a japánok. Európába, körülbelül 100 éve hozták be.

Nálunk az 1970-es években jelent meg, alacsony energia tartalmú zöldségként (16 kcal), könnyen emészthető, nem puffaszt, (ezért a csecsemők is fogyaszthatják.) Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában. Kálium, kalcium, foszfor, mangán, magnézium és vas tartalma magas. Fogyasztása csökkenti a szervezet magas koleszterin (LDL) szintjét.

Frissen salátakeverékekben a legfinomabb, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Kitűnő salátákba, wokba, de zöldlékúrák alapanyagát is adja.

A kínai kel egyéves növény.

Hidegtűrő zöldségféle, kifejlett állapotban a  3-5 °C-os fagyokat is elvisel. 1-2 fokos fagypont feletti hőmérsékleten hosszan eltartható.

Fejlődése elején azonban 20 °C körüli hőmérsékletet igényel, ha a fejesedés kezdetéig tartósan 15 °C alatti hőmérsékleten tartjuk, akkor fejképződés nélkül magszárba szökik. A levelek borulása idején már hűvösebb, akár 10-15 °C közötti hőmérséklet is elegendő. A nagy meleget jól viseli, ez szubtrópusi származásából is következik. Kora tavaszi termesztésének azonban éppen az ekkor gyakori 15 °C alatti hőmérséklet szab gátat, amely melegházi palántaneveléssel oldható meg. Ősszel, másodnövényként termesztve, nincsenek ilyen problémák.

Az Atsuko kínai kel tipikus rövidnappalos növény. A nálunk előforduló fajták hosszú nappalok hatására általában magszárba szöknek.

A legvízigényesebb növények egyike.

Erősen tápanyagigényes. Rövid, 60-80 napos tenyészideje alatt jelentős mennyiségű tápanyagot von ki a talajból.

Vetés szabadföldbe: július első fele-július második feléig

Betakarítás ideje szabadföldön: október első felétől november végéig

Tartalom: kb. 60 mag

Ezermagtömeg: 3,47 g

Az Atsuko kínai kel biológiai növényvédelme

A káposztafélék közös kártevői a földibolhák és a káposzta lepkék hernyói. A kínai kel finom leveleit különösen a földibolhák szeretik. Ezek a kártevők két helyről támadhatnak, Ha előző évben már volt földibolha kártételünk, akkor az áttelelt rovarok már tavasszal gondot okozhatnak. Ellenük ARTIS Pro-val végzett talajfertőtlenítés jelenthet megoldást. Amikor a szántóföldeken elvirágzik a repce majd elkezd megkeményedni a szára, akkor a repcén felszaporodott földibolhák indulnak el a kertek felé új táplálékforrást keresve. Ez általában június elején következik be és olyan mennyiségben, amelyet csak takarással tudunk tökéletesen megoldani. Fátyolfóliával, vagy vektorhálóval kell hermetikusan letakarni a káposztaféléket. Amikor már rajta vannak a kártevők a növényen, akkor a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

A káposztalepke ellen permetezhetünk DIPEL bakteriális készítménnyel, de sokkal jobb, ha megelőzésképpen lepkehernyó elleni petefürkészeket telepítünk.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.