Egyre többen főznek Ázsiai ételeket. A kínai, indiai, vietnámi konyha is nagyon sok zöldséget használ és sok közülük alig beszerezhető hazánkban. Itt a lehetőség, hogy ne megvegyük, hanem megtermeljük a saját kertünkben.
Szerintem ezek a legfontosabbak:
A legnagyobb bordáskel a Bok choi, amely 2 kg-osra nőhet akár két hónap alatt.
A legszebb ázsiai levélzöldség a Tatsoi, akár csak díszítésre is jó lenne, de nagyon finom bordáskel-féle.
A Wasabino a borsmustárok csoportjába tartozó, nevének megfelelően igen pikáns levélzöldség.
Fantasztikusan bőtermő méteres bab a Tapir.
Paprikák közül egyértelműen a nagyon csípős Thai chili került a válogatásba.
A Thai levélkoriander megosztja az embereket. Van aki szereti és van aki nem, de ázsiai étel alig van nélküle.
A Kínai spárgát, más néven Chinesiche keule-t ugyanúgy készítik el mint az európai spárga ételeket, de az ízük különböző. Nagyon gyorsan nő és hihetetlenül strapabíró.
A Luffa tököt csak a belőle készülő szivacsról ismerjük, pedig az ázsiai konyha általánosan használt zöldsége, csak még zsengén kell leszedni.
A padlizsánokat is széles körben ismerik és kedvelik Ázsiában, főleg a hosszú vékony fajtákat, de én most a legkülönlegesebbet a gömb alakú japán Kono fajtát válogattam be, ami hazájában drága csemege.
Végül pedig egy különleges, közel egy méteresre nővő kígyóuborkát, a szinte mag nélküli Saikót ajánlom.
A valóban hatékony biotermesztés érdekében a csomagba tettem még Biokerti Naplómat és Növénytársítási mátrixomat.