Azték édesfű

Azték édesfű

1 690 Ft

Cukorhelyettesítő növény, mellékíz nélkül. Terracotta színű függőcserépben.

Elfogyott

Cikkszám: CS-AZTEK-EDESFU-GAB-110.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Azték édesfű / Lippia dulcis

Napjainkban leveleit intenzív édes íze miatt kis mennyiségben fogyasztják.

A cukorhelyettesítők iránti növekvő igény miatt több, perspektivikus növényt vontak vizsgálat alá a közelmúltban, közöttük az azték édesfüvet is. A hernandulcin egy biztonságosan alkalmazható, alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer. Természetes képződésének megismerése közelebb viheti a kutatókat egy új cukorhelyettesítő előállításához is.

Közép-Amerikából származó, verbénafélék (Verbenaceae) családjába tartozó, trópusi lágyszárú, kétszikű növény. Levelei egyszerűek, fogazottak, 1,6 mm-es zöldesfehér virágai apró, jelentéktelen virágzatot alkotnak. Habitusa elterülő, csüngő, hajtásai kb. 30 cm hosszúságúak.

A gyógy-és aromanövényeknél jellemző, hogy a különböző élőhelyeken állandósult állományok hatóanyagtartalma eltérő lehet, különböző kemotípusok alakulhatnak ki. A Lippia dulcis esetében Puerto Rico-ból származó mintákban az intenzív édes ízért felelő szeszkviterpenoidokat, a hernandulcint és epi-hernandulcint mutatták ki nagy arányban, míg a mexikói növények illóolajában a keserű ízű, mérgező kámfor volt a fő komponens. Más vizsgálatok is nagyfokú kémiai eltérést találtak más Lippia fajon belül, különböző élőhelyeken hét kemotípust különítettek el.

A Lippia nemzetség 150 fajt számlál, nagy részük gyógynövényként ismert. Sok Lippia faj morfológiailag nagyon hasonló, de genetikai és fitokémiai módszerekkel elkülöníthetők egymástól.

A Lippia dulcist gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása miatt Közép-Amerikában a tradicionális gyógyászatban köhögés, megfázás, hörghurut, asztma és kólika ellen használják. Arra vonatkozólag, hogy a régmúltban édesítésre is alkalmazták volna, nincs egyértelmű bizonyíték.

GONDOZÁSA

Könnyű, jó vízáteresztő talajt és napos fekvést igényel. Kaspóban, ámpolnanövényként is tartható. Vízigénye közepes, az időszakos vízhiányt is elviseli. Éghajlatunkon nem télálló, hűvös, világos helyen teleltessük. Szárcsomói könnyen gyökeresednek, szárdugvánnyal, bujtással könnyen szaporíthatjuk.

FORRÁS

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942296006917

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30314442/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3520154/

https://www.researchgate.net/publication/19642075_The_intensely_sweet_herb_Lippia_dulcis_Trev_Historical_uses_field_inquiries_and_constituents

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003986112002925

http://www.cpa.msu.edu/beal/plantofweek/plants/lippia_dulcis_20081013.pdf

bio gyógy- ÉS fűszernÖVÉNYeink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk bio minősítésű. A különleges kínálat folyamatosan változik. Érdemes vissza-visszanézni ide.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

A biokertek értékes része a gyógynövényes ágyás és a fűszerspirál. Természetesen szegélynövényként, vagy szigetekben elhelyezve is tökéletes választás, szinte bármely növény ebből a kategóriából.

A modern konyhák ma már a friss, zöldfűszerekre építenek, melyeket bármely kertben megtermelehtünk már és valóban frissen, szedés után azonnal adják a legtöbb ízanyagot, aromát.

A gyógynövények világa hozzáértést, információt igényel. Óvatosan használjuk őket, de érdemes belekezdeni, hiszen a legtöbb mesterséges hatóanyag, amelyeket gyógyszerként lehet kapni fellelhető természetes fromában is gyógynövényeinkben, egyes esetekben pedig gyógyszerekbe is a növényekből kivont alkaloidákat teszik.

Legjobb kezdés, ha elgondolkodunk, hogy melyek a családban leggyakrabban kezelt hétköznapi betegségek tünetek és azokra keresni megfelelő növényt. Ilyen lehet például a felső légúti megbetegedések, izületi bántalmak, emésztési panaszok, hugyúti problémák, fül- vagy fejfájás. Mi tudunk adni szinte bármely gyógynövényt, de mindegyiknek megvan a maga ültetési ideje, ezért az év különböző szakaszaiban fogják megtalálni kínálatunkban.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.