Bajkal téli sarjadékhagyma

Bajkal téli sarjadékhagyma

375 Ft

ÁTTELELŐ zöldhagyma, amelyik nem csíp úgy mint a többi.

38 készleten

Cikkszám: VegyszmV-HAGYMA-RD217.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Bajkal téli sarjadékhagyma vegyszermentes zöldség vetőmag

A Bajkal téli sarjadékhagyma vegyszermentes zöldség vetőmag a legkorábban szedhető évelő hagyma. Hagymája ujjnyi vastag, hengeres.Hosszúkás hagymái a hajtás tövének megvastagodásából és a vaskos, igen rövid gyökértörzsből fejlődnek. A levelek tőállóak és csövesek, szerkezetük nagyon hasonló a metélőhagyma levelének szerkezetéhez. Sejtjei a xerophytiákra jellemzőek, azaz szorosan egymás mellett állnak, közöttük alig van sejt közötti járat. A levelek külső felületén levő viaszbevonat erősen csökkenti a párologtatást. Egy-egy hagymából áltatában 1-3 magszár fejlődik. A magszár tetején fejlődő sarjhagymák vegetatív szaporításra alkalmasak.

Az anyahagymán fennmaradó sarjak éppen úgy viselkednek, mint a rendes hagymák, kihajtanak, virágot hoznak és létrejön az előbb említett emeletes hagymasorozat.Fagymentes téli napokon és kora tavasszal szedhetjük. Ásóval emeljünk ki egy-egy tövet, de egy-két sarjat leválasztva, ültessük vissza, gondoljunk a következő évre. A felszedett sarjhagyma csomót bontsuk szét hagymatövekre és megtisztítva zöldhagymaként hasznosítsuk. A nyár végén elduggatott hagyma mindegyikéből, tavaszra finom zöldhagymát kapunk. 8-10 cm távolságra ültetve, minden harmadikat a földben hagyva, biztosíthatjuk a folyamatosságot.

A sarjadékhagyma hajtatása olcsó és nem igényel energiát. Késő ősszel, a komolyabb fagyok megjelenése előtt az ágyasokat alacsony vázú fóliával takarjuk le. A fóliaborítást hómentes ültetvényre januárban is rátehetjük. Napfényes téli időben, általában már január vége felé szedhető.

Az utóbbi években a fóliák folyamatos kihasználásában fontos szerepet tölt be. Egyre többen ültetnek sarjhagymát a tavaszi paprika-, paradicsom-, uborkahajtatás előtt. Korai zöldhagymaként értékesítve 2-3, olykor 4 héttel is megelőzi a hagyományos zöldhagymát. Hagymaolajában – a metélőhagymához hasonlóan – baktericid vegyületek vannak. A vöröshagyma könnyfacsaró hatását okozó tiopropionaldehidból kisebb mennyiséget tartalmaz, ez tisztításakor és nyers fogyasztásakor észrevehető.

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége
Betakarítás ideje szabadföldön: folyamatos

Tartalom: 2g

A Bajkal téli sarjadékhagyma biológiai növényvédelme

Vetéskor célszerű Artis Pro nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (hagymalégy, gyökértetvek, szárfonalférgek, pajorok) ellen.

Tekintse meg a módszert:

VIDEO

Legfőbb károsítója a hagymalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” hagymát. A faj egyedei báb alakban telelnek a talajban és évente 2-3 nemzedékük van. Az imágók első rajzása a korai cseresznye virágzásával esik egybe. Tojásaikat a hagymalevelek tövére rakják. A nyűtípusú lárvák bejutnak a hagyma levelébe és azon keresztül a hagymafejbe.

Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a fokhagymát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék, túlzott pára) esetén felléphetnek különböző kórokozó gombák. Leggyakoribb a hagyma peronoszpóra és a fuzárium. Ezek ellen megelőzésként tökéletes a Polyversum élő gombaölő gomba készítményünk.

A hagymák a tápanyagot meghálálják, de képesek nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Orgevit) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.