Batul

Batul

16 900 Ft

Erdélyi származású, ellenálló, bőtermő, jóízű téli alma.

5 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-SAJ-035.
Kategóriák: , .

A Batul alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse közepesen nagy.

Húsa finom, tömött, fehér, lédús. Az íze fűszeres, savanykás-édes, üdítő.

Tömeg 21 kg
Faj

BATUL ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA

A Batul alma konténeres gyümölcsfa a Kárpát-medence dél-keleti részéről, talán Erdélyből, származik. Teljesen ősi magyar fajta, amely magról is kel. Kiváló minőségű gyümölcse miatt ismét felkapott fajta lett. Ezt az almát már külföldön is ismerik, egyrészt piacos, jól eltartható, szép gyümölcséért, másrészt különleges ellenálló képességéért. Szép karriert fut be tájfajtaként.

Mindig vadalma alanyra oltják, hogy megtartsa kiváló ellenálló képességét és így biogazdálkodásban is tökéletesen termeszthető legyen.

Késői alma, csak októberben szedjük, utóérése rövid, eltarthatósága pedig csak Karácsonyig tart.

Szinte minden más alma porozza és saját maga is kitűnő porzó.

A többi régi magyar fajtához hasonlóan kissé későn fordul termőre és hajlamos alternáciára, azaz rendszertelenül terem, amelyen ökológiai metszéssel javítani lehet.

Jól bírja a kötött talajokat és a vizesebb területeket.

A Batul alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse közepesen nagy 65-70 mm átmérőjű. Enyhén lapított gömb alakú. A kocsány rövid, fás és molyhos. Szép, halványzöld héja érés közben szalmasárgává válik. Napos oldalán pirosas színt vesz fel, amely ritkásan barnával pontozott.

A húsa, finom, tömött, fehér. Súlyos alma, amely roppanós, lédús, később pedig olvadóvá válik. Az íze fűszeres, savanykás-édes, üdítő. Magháza félig nyílt lehet, kevés maggal.

Neve állítólag a -pátul- szóból ered, ami oláhul boglyafeneket jelent. Pince híján ugyanis az erdélyiek ezt az almát őszkor a szénaboglya fenekére teszik és befedik, tavasszal pedig eltakarítva a szénát, a szépen megsárgult almát értékesítik.

A BATUL ALMA GYÜMÖLCSFA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány leggyakoribb kártevője az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.