bereczki bőtermő

bereczki bőtermő

19 900 Ft

A legintenzívebb illatú birs.

6 készleten

Cikkszám: KONTENERES-BIRS-BKK-085.
Kategóriák: , .

A Bereczki bőtermő birs gyümölcse nagy vagy igen nagy, 300-500 g közötti.
Íze édeskés, igen erős illatú. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta.

Tömeg 21 kg

BERECZKI BŐTERMŐ BIRS konténeres GYÜMÖLCSFA

A Bereczki bőtermő birs régi magyar fajta.

Alany: vadkörte magonc

Érés/ fogyasztási idő: őszi, szeptember vége-október vége  januárig fogyasztható

Termékenyülés: magányosan álló fái is jól teremnek

Termőképesség: nagyon korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem

Felhasználás: befőtt, ivólé, birs sajt, lekvár

Ajánlott termőtáj: mindenhol megterem, homokon is, a száraz meszes talajt nem kedveli

Ellenállóképesség: ellenálló

Származás: a Bereczki birs az egész világon ismert magyar fajta. Az alapfajtát Félegyházán 1883-ban találták, és Bereczki Máté, a nagy pomológus nevét viseli. 1995-ben lett árufajta.
Az addig Bereczki néven szaporított birsalma fajtának nincs köze az eredeti fajtához.

Gyümölcse: nagy vagy igen nagy, 300-500 g közötti. Széles körte alakú, legszélesebb középtájon, a csésze felé kevésbé bordázott. Fedőszíne aranysárga, erősen molyhos.
Íze édeskés, igen erős illatú. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta.  Befőzésre igen alkalmas.
Héja éretten narancssárga. Húsa fehéres sárga, közepesen lédús, kellemes, illata és zamata intenzív. A magház körül enyhén kövecses.

Hajtásrendszere: középerős növekedésű, felfelé törő hajtásokból álló félgömb alakú sűrű koronát nevel.

Ellenállóképessége: Korán fakad, ezért fagykár érheti. Termőhely iránt igénytelen, ellenálló, szárazságtűrő  fajta.

A bereczki bőtermő BIRS BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.