Bergarouge

Bergarouge

23 500 Ft

A legfinomabb új, vírusrezisztens fajta, francia nemesítés.

10 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-BKK-063.
Kategóriák: , .

A Bergarouge kajszibarack egy új, francia nemesítésű, rezisztens fajta. Fája közepes növekedési erejű, gömbkoronát nevel.

Tömeg 21 kg

BERGAROUGE KAJSZIBARACK konténeres GYÜMÖLCSFA oltvány

A Bergarouge kajszibarack egy új, francia nemesítésű, rezisztens fajta. A Bergeron és az Orangered keresztezésével hozták létre.

A Bergerouge az INRA terméke, az Aramis csoport tagja, ahová kizárólag azon kajszik tartozhatnak, melyek Sharka vírus (PPV: plum pox virus) rezisztensek. Ez hazánkban már nagyon fontos, mert a mindenhol jelenlevő Besztercei szilva tömegesen betegszik meg sharka vírussal, és fertőzi a kajszikat. A vírustól legyengült fák pedig minden más kórokozót elkapnak, és nehezebben állják a kártevők ostromát.

Fája közepes növekedési erejű, gömbkoronát nevel. Termőhelyi igénye viszonylag magas. Igényli a jó tápanyag és vízellátottságú területeket. Meghálálja az évenkénti tápanyag utánpótlást, melyet biogazdálkodásban szerves trágyával lehet megoldani, de az alá telepített, pillangósokban gazdag ökológiai gyep is sokat segít. Öntözni is érdemes.

A gondoskodást elképesztő mennyiségű terméssel hálálja meg. Hobbikertekben, ahol csak egy kajszi fér, el ez egy tökéletes választás, mert gyorsan termőre fordul és méretéhez képest nagyon bőven és megbízhatóan, rendszeresen terem.

Részben öntermékeny, de egy másik kajszi a környékben növeli a terméskötést. Legjobb porzója a Bergeron.

Kései virágzásai miatt általában a fagykár kevésbé érinti. Közép-kései fajta, érése július közepétől indul be.

A Bergarouge kajszibarack  gyümölcse gömbölyű, inkább az Orangeredre hasonlít. Nagyméretű, akár a 80 g-ot is elérheti, ami már óriás kategória. Héja egészen sötét narancssárga színű, melyet a napos oldalon, erős piros fedőszín borít. Gyümölcshúsa mély narancsszínű, szilárd, de lédús. Nagyon édes, kiváló zamatú, 1-2 hétig eltartható. Friss fogyasztásra szeretik legjobban szép külleme miatt, de feldolgozásra, például lekvárnak is szuper!

A Bergarouge KAJSZIBARACK BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.