Bergeval kajszibarack konténeres gyümölcsfa oltvány
A Bergeval kajszibarack egy új francia nemesítésű fajta, amely sharka vírus rezisztens. Az Orangered és Bergeron fajták keresztezéséből állították elő.
A Bergeval az INRA terméke, az Aramis csoport tagja, ahová kizárólag azon kajszik tartozhatnak, melyek Sharka vírus (PPV: plum pox virus) rezisztensek. Ez hazánkban már nagyon fontos, mert a mindenhol jelenlevő Besztercei szilva tömegesen betegszik meg sharka vírussal és fertőzi a kajszikat. A vírustól legyengült fák, pedig minden más kórokozót elkapnak, és nehezebben állják a kártevők ostromát.
Fája középerős növekedésű, koronája jól alakítható, a biotermesztésben megszokott váza formára. Rövid termőrészeken hozza a termőrügyeket. Nagyon gyorsan, már második évben termőre fordul.
Viszonylag későn virágzik, így termésbiztonsága igen jó. Június második felében érik.
Nagyon bőtermő és megbízhatóan érő fajta. Nem jellemző rá a korai gyümölcshullás, de igazán szépre akkor neveli gyümölcsét, ha hetente legalább egyszer öntözik.
Teljesen öntermékeny, porzót nem igényel.
A Bergeval kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse gömbölyded, nagyméretű, 60-70 g. Héja narancssárga, napos oldalán piros fedőszínű. Gyümölcshúsa narancssárga, lédús, nagyon édes, kiváló zamatú. Frissen és feldolgozva egyaránt nagyszerű, aromáját megtartja. Hűtve 1-2 hétig eltartható.
Az új, rezisztens fajták közül ennek az íze hasonlít leginkább a klasszikus magyar kajszikra.
a kajszibarack biológiai növényvédelme
A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.
A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.
A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.
A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.
Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.
A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.
Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.