Bluecrop

Bluecrop

5 990 Ft

Az egyik legfinomabb, igazán bőtermő áfonya.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-AFONYA-JAR-046.
Kategóriák: , .

A Bluecrop fekete áfonya konténeres cserje nagy termőképességű, intenzív növekedésű fajta.

Gyümölcse nagy, világoskék. leve bíborszínű.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

bluecrop áfonya konténeres cserje

Már termő töveket adunk!

A Bluecrop fekete áfonya konténeres cserje bio szabadföldi termesztése kérdéses a magyar viszonyok között.

Tulajdonképpen alig van olyan talaj hazánkban, ahol jól érezné magát és normálisan teremne, akár vadon is.

Cserepekben biotermeszteni nem lehet, az ilyen megoldás maximum vegyszermentesnek tekinthető, ezért eddig nem is nagyon foglalkoztunk vele. Maga a gyümölcs azonban annyira egészséges és része a superfood kategóriának, hogy kidolgoztuk rá a bio készítményekkel és alapanyagokkal történő termesztéstechnológiát. Ha pedig feladjuk a biodinamikus , szigorú elveket, akkor már a legjobban termő, intenzív fajtát válasszuk, amely így megtermelhető.

A Bluecrop fekete áfonya pont ilyen. Középerős növekedésű, felfelé törő hajtásrendszerű. Nagy, kékeslila termését tömött fürtökben hozza. Fürtje nagy, közepesen laza szerkezetű. Érési ideje hosszan elhúzódó (július közepétől augusztus közepéig). A fürtön belül is folyamatosan virágzik, ezért csak több menetben szedhető. Bogyója közép nagy vagy nagy, lapított gömb alakú, középkék színű, hamvas. Íze kellemesen savanykás, mérsékelten fűszeres. Jól szállítható, piacos gyümölcs. Sokat és bőven terem, termése intenzív aromájú. Bogyói repedésre és hullásra nem hajlamosak, ízüket hosszan megőrzik.

A népi gyógyászatban is használt erdei, vad áfonyánál, a nemesített fajták kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, de ezerszer többet teremnek és jóval finomabbak, édesebbek. Amerikában már a második legfontosabb bogyós gyümölcs az eper után és mindent készítenek belőle. Érdekes, hogy fagyasztás és feldolgozás után finomabb, mert a lebomló csersavak miatt édesebb. Sajnos azonban az egészségünk szempontjából legfontosabb anyagok is lebomlanak ilyenkor.

Erdélyben, a Tátrában és mindenfelé a Kárpátokban a piros bogyójú, savanykás, de nagyon zamatos erdei áfonyát gyűjtik, a Bluecrop azonban. egy ún. magasbokrú áfonya (Vaccinium corymbosum), amely tömegtermesztésre alkalmas. Minden áfonya nagyon savanyú (4,3-5,3 pH) talajon terem. Van egy-kettő, amely bírja a kevésbé savanyú talajt, de a hazánkban általános meszes talajokat még az sem viseli el, teremni meg végképp nem fog, ha ilyen helyre ültetjük.

A Bluecrop áfonya konténeres cserje termesztése:

A Bluecrop nagy termőképességű, intenzív áfonyát ültessük nagy méretű dézsába, melyet savanyú, bio tőzeggel töltünk meg. Ehhez keverjünk Orgevit bio trágyát, terméshozáskor-éréskor pedig a DCM gyümölcsös bio trágyáját.

Ha szabadföldön szeretnénk kiültetni, akkor ássunk óriási gödröt és töltsük meg savanyú bio tőzeg és Orgevit bio trágya keverékével, majd a talajt takarjuk fenyőtűvel, esetleg tuja levéllel. Ezt a dézsás termesztésnél is érdemes alkalmazni.

A Bluecrop áfonya a hazai klímát jól bírja, bár a nagyon nagy napsugárzást nem szereti, ezért félárnyékben jobban szeret lenni. Bokra akár a 2 métert is elérheti, középerős növekedésű, de jó terméssel a 4-5. évtől számolhatunk. Onnantól erős metszést igényel. Megbízhatóan és rendkívül bőven terem. Gyümölcsmérete akár a 1,5-2 cm-t is elérheti. Bogyói teljes érésben sem potyognak, erősek, jól szállíthatók, fagyaszthatók. Alakjuk lapított gömb. A héj színe inkább világos kék, de a leve sötét bíborszínű. Érése: július-augusztus. Több menetben szüretelhető, igazi bőtermő kiskerti fajta, amiből biztosan jut télre fagyasztani is!

A bluecrop áfonya konténeres cserje gyógyhatása:

A fekete áfonya a látásjavításban nagyon fontos. Kivonata a retina épségének megőrzése alkalmas a benne levő magas B-karotin és C-vitamin szint miatt. Az otthon préselt lé semmivel sem helyettesíthető, mert bármilyen feldolgozás során ezek az anyagoknak a szintje csökken. Nagyon sok ásványi anyag megtalálható benne, de magas flavonid tartalma tette leginkább kedveltté. Számos antioxidáns csoport megtalálható a gyümölcsében: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok, a pterostilbene nevű antioxidánsa például a vastagbélrák megelőzését segíti. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz.

Levele is nagyon fontos, ugyanis gyümölcsérés előtt myrtillint tartalmaz, amely képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.