Metélőhagyma 3g

Metélőhagyma 3g

445 Ft

Téli vitamin, biokerti védőnövény

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-HAGYMA-RD-590.

A Metélőhagyma 3g (Snidling) vegyszermentes vetőmag gyorsan növő, könnyen termeszthető fűszernövény. Sötétzöld, finom levelei vannak.

Tömeg 0,02 kg

Metélőhagyma 3g (Snidling) vegyszermentes zöldség vetőmag

A Metélőhagyma 3g (Snidling) vegyszermentes zöldség vetőmag gyorsan növő, könnyen termeszthető fűszernövény. Sötétzöld, finom levelei felfelé mutatnak. Hajtatásban és szabadföldön is vetik.

Ennek a típusnak a legfinomabb a levele, ezért friss felhasználásra fűszerezési céllal ezt szeretik legjobban.

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a liliomfélék családjába tartozó növény, amelynek a föld felszíne alatt számos apró hagymája van.

Élettanilag kétéves növény, de mivel hagymái áttelelnek és fiókhagymákkal is szaporodik, ezért ha valahova elvetik, ott “örök élet”. Gyönyörű szegélyekbe. Egy biokertben számost jó tulajdonsága mellet védőnövényként is használjuk. A szamócaágyás köré telepítve például tökéletes helyre kerül. Ez azért is ideális megoldás, mert bár a metélőhagyma is évelő, 3-4 évnél tovább azonban nem szeret egy helyen lenni, tehát a szamócával ezt is “vihetjük tovább”, így mindkettőnél megszakíthatjuk a fertőzési láncokat.

Lila virágai olyan szépek, hogy felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik.

A metélőhagyma rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért fogyasztása nagyon ajánlott, főként hajtatásban a téli hónapokban, mert a hurutos betegségek leküzdését is elősegíti.

Fényigénye nem túl nagy, a félárnyékot is elviseli, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé is.

Minél több nitrogént talál, annál nagyobb zöldfelületet fejleszt. Ökológiai gazdálkodásban ezt legbiztonságosabban olyan magas nitrogéntartalmú fermentált bio trágyákkal oldhatjuk meg, mint például a Gyepmester.

A fejlődés kezdeti szakaszán – a magvetés, illetve az ültetés után – bőséges vizet igényel, de később már elviseli az időleges szárazságot, ezért többnyire öntözés nélkül termesztik.

A metélőhagyma viszonylag lassan kel ki, a vetés után csak 3-4 hét múlva látjuk az első, vékony szikleveleket. Az első évben a lombját még nem nyírjuk. A második évtől kezdve azonban egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak!

A metélőhagyma hajtatása:

Nagyon fontos felhasználási mód  a téli hajtatás. Ez már nyáron kezdődik, mert azokról a tövekről, amelyeket hajtatni kívánunk, nem vágjuk le nyáron a leveleket, hogy a hagymáikban minél több tápanyagot raktározhassanak el. Ezeket szeptemberben szedjük fel, lombjukat rövidre vágjuk, és edényekbe, cserepekbe komposztos földbe ültetjük őket. Október végéig tartsuk az edényt hűvös, árnyékos helyen, és csak nagyon mérsékelten öntözzük, mert különben a levelek gyorsan felnyurgulnak, és a hagymák esetleg elrothadnak. A fagyok beálltával vigyük be fagymentes, de nem meleg helyre (pl: télikert, veranda). A friss zöldet ollóval és minél mélyebben vágjuk le. Ezután a tövek ismét új lombot fejlesztenek úgy, hogy egy télen háromszor-négyszer vághatjuk.

Nyersen, vagy szárítva használjuk, ételekben sem főzzük!

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége
Betakarítás ideje szabadföldön: június eleje-szeptember végéig

Tartalom: 2g

A Metélőhagyma (Snidling) biológiai növényvédelme

Vetéskor célszerű Artis Pro nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (hagymalégy, gyökértetvek, szárfonalférgek, pajorok) ellen.

Tekintse meg a módszert:

VIDEO

Legfőbb károsítója a hagymalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” hagymát. A faj egyedei báb alakban telelnek a talajban és évente 2-3 nemzedékük van. Az imágók első rajzása a korai cseresznye virágzásával esik egybe. Tojásaikat a hagymalevelek tövére rakják. A nyűtípusú lárvák bejutnak a hagyma levelébe és azon keresztül a hagymafejbe.

Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a fokhagymát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék, túlzott pára) esetén felléphetnek különböző kórokozó gombák. Leggyakoribb a hagyma peronoszpóra és a fuzárium. Ezek ellen megelőzésként tökéletes a Polyversum élő gombaölő gomba készítményünk.

A hagymák a tápanyagot meghálálják, de képesek nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Orgevit) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.