Bok Choi

Bok Choi

1 590 Ft

Rendkívül gyorsan növő rokona a Pak Choi-nak. A kimchi legjobb alapanyaga.

13 készleten

Cikkszám: BioV-AZSIAISALATA-RSKo76.

A Bok Choi ázsiai saláta bio vetőmag Ázsiából származó leveles zöldség. A kínai kelhez hasonlóan termeszthető.

Bok Choi ázsiai saláta bio vetőmag

A Bok Choi ázsiai saláta bio vetőmag Ázsiából származó leveles zöldség. A kínai kelhez hasonlóan termeszthető.

Könnyen termeszthető, gyorsan növő levélzöldség. Nagyon rövid tenyészideje miatt figyelni kell, hogy zsengén szedjük, ne hagyjuk megöregedni.

Hasonlít az ismertebb Pak Choi-ra, de sötétzöld levelei kanálszerűek, hosszú fehér száron.

Kellemes, enyhe fűszeres aromája kicsit intenzívebb, mint a Pak choi-é.

Ideális wok ételekhez, ebből legjobb a kimchi.

A Bok Choi ázsiai saláta a meleg igényesebb káposztafélékhez tartozik, ezért másodnövényként is termeszthető. A kora őszi fagyokat, mínusz 5 °C-ig még elviseli, ez alatt azonban már elfagy. 10 °C feletti hőmérsékleten fejlődik egyenletesen, ám jól tűri az időjárási frontokat is. De ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alatt marad, megindul a magszár képződése.

A Bok Choi ázsiai saláta KÖRNYEZETI IGÉNYe:

Fényigényes, kisebb és nem tartós árnyékot még elvisel, de gyors növekedést csupán napfényes területen várhatunk.

Mint minden káposztaféle, a bordás kel is vízigényes. Rövid, mintegy két hónapos tenyészideje alatt ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjen vízhiányt, mert a levélnyelek veszítenek zsengeségükből és a növekedése is elhúzódik. Párás mikroklímát kedvel.

A Bok Choi ázsiai bio saláta a gyorsan melegedő, laza talajtípusokat (homokos vályog-, hordalék-, kerti talaj stb.) szereti. Erősen kötött talajú, nedves, hideg területeken csak őszi-nyári termesztése ajánlott. A szélsőséges talajtípusok kivételével valamennyi kertbe ültethetjük. Tápanyagigénye közepes. Igazán bő termést szerves trágyázott területről várhatunk.

A kitavaszodást követően, általában március közepétől vethetjük vagy palántázhatjuk a Bok Choi ázsiai saláta magjait. A magok nagyon gyorsan kicsíráznak, ezért a helyrevetés célszerűbb. 30-40 cm-es sortávolságra 8-10 cm-enként szórjuk a magokat, majd vékonyan takarjuk be. A talajt a vetéstől kezdve végig tartsuk nyirkosán.

Kelés után, 15-20 nap múlva állítsuk be a tőtávolságot, az egyes tövek között legalább 30-35 cm-t hagyjunk. Sűrű állomány sem ad nagyobb hozamot, ugyanis a levélnyelek vékonyabbak és hosszabbak lesznek.

A zsenge állapotban lévő, mintegy 50-60 cm magas növényeket folyamatosan szedjük. Laza talajból, óvatosan körülfogva, könnyen kihúzhatjuk, kötöttebb helyeken késsel vagy metszőollóval vágjuk ki, vigyázva, hogy a levélnyeleket ne sértsük meg, s ne vágjunk bele.

Egészséges, jól kifejlett állomány 10 m2-en akár 30 kg termést is adhat, egyes növények átlagsúlya 40-50 dkg.

A Bok Choi ázsiai saláta hajtatása melegházban és fólia alatt lehetséges, a kínai kelhez hasonlóan.

Nyersen, salátának vagy főzve is használhatjuk, enyhén fűszeres íze van.

Sortáv: 30 cm, soron belül 20 cm távolságot hagyjunk a bokrok között.

Vetés szabad földbe: március elje-április közepe, vagy július második fele-augusztus első feléig

Betakarítás ideje szabad földön: május-június, vagy szeptember második felétől október végéig

Ezer szem tömege: 1,76 g

Tartalma: 1 g

A Bok CHOI ÁZSIAI BIO SALÁTA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A Bok choi legjelentősebb kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe.

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni AlgilBio-val

Egy beállt biokertben valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

Legfőbb kártevőik a földibolhák, ezért nyári rajzási időszakukban csak rovarháló, vagy fátyolfólia alatt érdemes próbálkozni a termesztésével, a valódi biós megoldás azonban a nyári szezon kihagyása. Az esetleg lerakott peték miatt mindenképpen javasolt ARTIS PRO használata, talajfertőtlenítésként, de a már ottlévő rovarokat is jelentősen gyéríti év közben. Hosszabb távú megoldást jelent, ha az ARTIS PRO-t keverjük ALFA PERLITTEL és úgy szórjuk a talajfelszínre.

Fokozottan ügyelni kell a vetésváltásra, hogy ne szaporodjanak fel ezek a kártevők az évek során! A talaj tetejére szórhatunk fahamut is, mert az kissé távol tartja ezeket a kártevőket.

A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal is használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő.

A Bok choi ázsiai bio saláta termesztése során gondot okozhatnak a csigák. Ellenük csapdázásos gyérítés, futókacsa tartása, használható biogazdálkodásban.

A termesztés során egyes helyeken gondot okoznak a csigák. Az ellenük való védekezésről itt tekinthet meg videót:

CSIGACSAPDÁK

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márkaképviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.