Bonifác

Cikkszám: KONTENERES-DIO-PUL003.
Kategóriák: , .

Bonifác

14 990 Ft

Kezelhető méretű, oldalrügyön termő fa, amely dió burokfúró légy ellen ragacslapokkal védhető. 

4 készleten

A Bonifác dió gyümölcsfa konténeres oltvány kis növekedésű, bőtermő fajta.

Nagy méretű gyümölcsei könnyen törhetők, tisztíthatók.

Tömeg 5 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Bonifác dió gyümölcsfa konténeres oltvány

A Bonifác dió gyümölcsfa konténeres oltvány kis növekedésű, oldalrügyön termő fajta. Valóban nagyon bőtermő. Kezelhető méretű koronát növeszt, ezért ragacslapokkal védhető a dió burokfúró légy ellen. Nagy méretű gyümölcsei könnyen törhetők, tisztíthatók, béldióként és héjas dióként egyaránt értékesíthetők.

Az Alsószentiváni 117 fajtából szelektált, télálló, nagy termésbiztonságú fajta. Későn virágzik, többet terem mint szülője. Érési ideje október első dekádja. 50 %-ban oldalrügyön is terem, könnyen törhető, tisztítható.

Viszonylag gyengébb termőhelyen is megfelelő teljesítményt ad. Késői fakadás miatt termésbiztonsága jó, a tavaszi fagyoktól kevésbé veszélyeztetett.

Gyümölcse: körülbelül 36 mm átmérőjű, héja kissé barázdált világosbarna színű, a bél színe sárgásbarna, jó ízű. Béltartalma 48-51%. Könnyen törhető és tisztítható. Olajtartalma magas: 65 %. Fehérjetartalma: 18%.

a bonifác dió gyümölcsfa oltvány BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

Az év február végén-márciusban kezdődik a gyümölcsösben. Elsőként érdemes betelepíteni ragadozóatkákat a fára. Ilyenkor a diófákat nem metsszük, de lemosó permetezzük. Alapvetően narancsolajos készítményt (Wetcit) használunk, de beteg növényeknél ehhez keverhetünk biogazdálkodásban használható rézkészítményt.

Kizárólag a könnyebb kezelhetőség, könnyebb biológiai védekezés miatt kell a diófákat visszametszeni, de ezt a fajtát direkt azért hozták létre, hogy erre ne legyen szükség. Kifejezetten kicsi marad (3-4m), ami lehetővé teszi a gyakori permetezést és mechanikai csapdák kihelyezését.

A dió burokfúró légy sajnos 2 hónapig folyamatosan teszi le petéit a dió húsába, ezért a védekezés is folyamatos és elhúzódó. Június elejétől július végéig többször kell majd permetezni és színes ragacslapokat kihelyezni, a felső lombkorona részbe. Jelenleg gőzerővel zajlanak a kutatások-fejlesztések a biológiai növényvédelem oldalán, de az biztos, hogy bár védhető lesz a diótermés, de ehhez sok munkára lesz szükség, amihez el kell tudni érni a fa felső részeit is.

Május elején Polyversum élő gombaölő gomba készítménnyel permetezünk gnomóniai ellen.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.