Bőralma

Bőralma

16 900 Ft

Angol származású, edzett, de nem ellenálló fajta, a ciderek klasszikus alapanyaga.

12 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-PUL-048.
Kategóriák: , .
BŐRALMA konténeres GYÜMÖLCSFA OLTVÁNY

A Bőralma konténeres gyümölcsfa oltvány Angliából származik. A  XVII. század végén már ismerték, és  Diel 1809-ben írt róla. Nevét Parker kapitányról kapta, aki népszerűsítette a fajtát, jó eltarthatósága miatt a hajózó legénység ellátására. Ma már az egész világon termesztik.

Régi fajta, elsősorban vadalma magoncra oltják. Méltán népszerű, mert nagyon ellenálló minden szempontból. Korán termőre fordul és rendszeresen szépen terem. A száraz, meleg vidékeken kevésbé szeret, inkább a hűvösebb területek almája. Klasszikus biokerti kétemeletes alak megfelel neki metszés szempontjából. Középerős növekedésű. Lapított, széles, sűrű koronája van, amelyet ritkítani kell. Ágai idősebb korban lecsüngők. Hajtásai vékonyak, gyenge növekedésűek. Kitűnő porzó, pollenadói a régi fajták, például a Téli arany pármen, Jonathan, Cox narancs renet.

Téli alma, amelyet októberben szedünk és márciusig eltartható. Nagyon erős a gyümölcse ezért jól szállítható. A friss fogyasztás mellett az egyik legkiválóbb régi típusú bor és cider alapanyag.

Gyümölcse közepes, de a méret ritkítással növelhető. Szabályos, enyhén lapított gömb alakú. Nagyobb gyümölcsöknél az egyik fele “hízottabb”, részaránytalan. Héja vastag, citromsárga, amely nyersbőr-szerű rozsdával teljesen takart. Innen ered a ,,bőralma” elnevezése.

Húsa sárgásfehér, néha enyhén zöldes, porhanyós, savanykás ízű. Fűszeres, kissé borízű, a savanyú almák közé tartozik.

A BŐRALMA konténeres OLTVÁNY BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.