Budai Domonkos

Budai Domonkos

16 900 Ft

Régi magyar tárolási pirosalma.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-FAR001.

A Budai Domokos alma konténeres gyümölcsfa régi magyar fajta.

Húsa fehér, bőlevű, de nem roppanós, inkább omlós, puha. Jól szállítható.

Tömeg 30 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Budai Domonkos alma konténeres gyümölcsfa

A Budai Domonkos alma konténeres gyümölcsfa régi magyar fajta.  Budai József állította elő a Téli arany pármen és a Jászvadóka tájfajta keresztezésével a XX. század elején. Mindkét fajta előnyös tulajdonságait hordozza. A Téli Arany pármen piacosságát, különleges aromáját ötvözi a Jászvadóka hihetetlen ellenállóságával és hosszú tárolhatóságával. Ideális termőhelye a Tiszántúl, illetve a párásabb vidékek, de talajra igénytelen.

A konténeres gyümölcsfák csak lombhullás után ültethetők. Szállításkor egy csomagba csak 1 db fát tudunk tenni. Konténeres gyümölcsfák mással együtt nem küldhetők.

Vadalma magoncon működik a legjobban, bár lassan fordul termőre. Élettartama azonban nagyon hosszú, tulajdonképpen az unokáinknak is ültetjük… Koronája felfelé törő, végül széthajló, sűrű. Szakaszosan terem, alternáciára hajlamos, azaz néhány évente “pihen”, azaz alig, vagy egyáltalán nem hoz termést. A termő években viszont képes a túlkötésre, de természetes gyümölcshullással szabályozza magát. Hatalmas termésmennyiségekre képen jó években. Nagyon óvatosan szabad csak metszeni, mert termőrügyeit több éves vesszőkön hozza, ezért aki ugyanúgy metszi, mint a modern, intenzív fajtákat, az évekkel előre “leszüreteli” a fát!!!

A Budai Domonkos alma nagyon jó porzó.

Októberben szedjük, ekkor azonban még nem finom, januártól-márciusig tökéletes fogyasztásra. Gyümölcse nagy-közepes, amely évjárattól is függ. Színe először zöldes, a Jászvadókához hasonló, később narancsos-barnás piros csíkos lesz. Húsa fehér, bőlevű, de nem roppanós, inkább omlós, puha. Nyomásra nem érzékeny, jól szállítható.

A budai domonkos alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Budai Domonkos konténeres gyümölcsfa leggyakoribb kártevője az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

A monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.