Butterflay

Cikkszám: BioV-SPENOT-RS439.

Butterflay

1 390 Ft

Nagy terméshozamú, hidegtűrő spenót.

54 készleten

A Butterflay spenót bio vetőmag termése kora tavasszal és ősszel termeszthető áttelelő fajta.

Robosztus, gombabetegségekre toleráns.

Tömeg 0.01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Butterflay spenót bio vetőmag

A Butterflay spenót bio vetőmag termése kora tavasszal és ősszel termeszthető áttelelő fajta. Robosztus, gombabetegségekre toleráns. Gyorsan nő, későn magzik fel. Erős zöld színűek a levelek. A Butterflay spenót kevésbé jó minőségű talajon is szépen terem, kisigényű fajta. Nagyon ellenálló! Tavasz végén felmagzik. Szaponinokat tartalmazó gyökerét mindig hagyjuk a talajban, mert nagyszerűen dúsítja, előkészíti a talajt a többi növénynek. A biogazdálkodás legfőbb helykitöltő növénye. Köztes növényként is termeszthető.

A Butterflay spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században.

Különleges íze miatt vannak ugyan akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék.

A Butterflay spenót Környezeti igénye:

A termesztési gyakorlatban a spenótot a hidegtűrő növények közé sorolják. Növekedése számára az optimális hőmérsékleti érték 15-16 °C körül van. Csírázása néhány fokkal a fagypont felett, már 3-4 °C-on megindul, 18-20 °C-on néhány nap alatt lejátszódik.

Magszárképződéshez viszonylag meleg, 20 °C körüli hőmérséklet szükséges. A nyári forróságot nem bírja, a nagy melegben alig fejlesztenek lombozatot, gyorsan magszárba mennek. Hidegtűrő képessége jó. Általában a – 4-5 °C-ot károsodás nélkül elviseli, de az ún. áttelelő fajták a -15 °C-os hideg esetében sem károsodnak.

A Butterflay spenót hosszú nappalos növény, 15-16 órás megvilágítás hatására 15-21 °C-on már magszárat fejleszt. A magszárképzés magasabb hőmérsékleten már rövidebb megvilágítás hatására is bekövetkezik.  A hosszabb nappalok hatására jelentős mértékben csökken a tenyészideje, de ezzel együtt a termésmennyiség is kisebb lesz.

A talaj nitrogénellátottsága nagymértékben meghatározza a termésmennyiséget, a kálium a betegség-ellenálló képességére és a hidegtűrésére van kedvező hatással. A félmikro elemek közül, más zöldségfélékhez képest nagyobb mennyiséget a vasból és a magnéziumból vesz fel. Ennek a harmonikus pótlására szükség esetén a KERTMESTER fermentált bio trágyánk alkalmas.

A Butterflay spenót rövid tenyészideje lehetőséget ad az elővetemények termesztésére és az utóhasznosításra, így a korán lekerülő spenót után vethetünk rövid tenyészidejű sárgarépát, ültethetünk kései káposztaféléket, babot, őszi és téli retket, másodvetésű uborkát. Az őszi vetés előtt termeszthető borsó, korai burgonya, korai káposztafélék, rövid tenyészidejű sárgarépa és petrezselyem, hónapos retek, fejes saláta, uborka, cékla.

A Butterflay spenót Szaporítása:

A Butterflay spenótot kizárólag helyrevetéssel szaporítjuk. Három szaporítási időpontot különböztetünk meg, tavaszit, nyárit és őszit. A kora tavaszi vetést kora tavasszal, amint a talajra lehet menni, elkezdhetjük, és egészen április közepéig, egyes fajtákat április végéig szakaszosan vethetjük. A nyári vetések ideje július vége, augusztus vége, az ennél későbbi vetések már keveset teremnek. Ebben az időben viszonylag nagy annak a veszélye, hogy gyorsan magszárba megy a spenót, ezért a fajták helyes megválasztására különösen nagy figyelmet fordítsunk. Az őszi – szeptemberi – vetést átteleltetjük, és csak kora tavasszal szedjük.

Vetés szabadföldbe: február első fele-március végéig, augusztus második fele -november második fele

Betakarítás ideje szabadföldön: március első fele-április végéig, szeptember második fele-október első fel, március

Tartalom: kb. 25 g mag

Ezermagtömeg: 12,40 g

A Butterflay spenót biológiai növényvédelme:

A Butterflay spenót termését egy beállt biokertben valójában nem is kell védeni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni, melyet az alábbi videó mutat be:

CSIGACSAPDÁK

Amikor azonban megjelennek és kezdenek elszaporodni a spanyol csigák (narancs-barna színű meztelencsigák), akkor már csak az indiai futókacsa, vagy Nemaslug készítmény hozhat megoldást.

A levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát, de ellenük legfeljebb a WETCIT narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Butterflay spenót vetőmag csírázóképességére saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.