Ceglédi arany

Ceglédi arany

4 500 Ft

Vírusoknak ellenálló kajszi, hazai nemesítés. 

98 készleten

Cikkszám: SZGY-CEGLEDI-ARANY-KAJSZI-FAR100.
Kategóriák: , .

A Ceglédi arany kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse gömb alakú, közepes méretű, kemény, de lédús, magvaváló.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ceglédi arany kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Ceglédi arany kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány vírustoleráns!

A Ceglédi nemesítőközpont egyik legjobb fajtája, amely egyesíti magában a jól szállítható, de kissé rostos rózsa és a mézédes, lédús Magyar kajszi kiváló tulajdonságait. Mindemellett pedig ellenáll az egész országban jelenlevő sharka vírusnak, amely a gutaütés melegágya.

Ellenálló, edzett fajta, amely hazánk minden területén jól érzi magát, de inkább meleg, napos fekvésbe ültessük, kerüljük a fagyzugokat. Talajban sem igazán válogat, de a könnyebb talajokon szebben díszlik.

Fája erős növekedésű, viszonylag kevésbé elágazó, nem sűrűsödik túlságosan, így koronaalakítás után már csak a magassági korlátozást kell végeznünk.

A Mandulakajszival egyidőben érik, tehát egy középkései fajtáról beszélünk. Virágzása kifejezetten kései, ezért a késő tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny.

Korán termőre fordul, már ültetés utáni második évben mutatja magát. Bőtermő, de néhány évente “pihen”, azaz kevés termést nevel.

Öntermékeny, de emellett kitűnő pollenadó, szinte minden kajszit poroz!

A Ceglédi arany kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa  gyümölcse gömb alakú, közepes méretű 40-50 g-os. Héjszíne narancssárga, napos oldalán enyhe pírral. Gyümölcshúsa ugyanolyan narancssárga, kemény, de lédús, magvaváló. Teljes érésben az egyik legfinomabb kajszink, nagyon kellemes zamatú. Jól tárolható és szállítható, igazi piacos gyümölcs, amely friss fogyasztásra és feldogozásra is extra minőségű!

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.