Ceglédi bíbor

Ceglédi bíbor

4 500 Ft

Vírusoknak elég jól ellenálló fajta. Korán termőre fordul, aromás, nagy gyümölcse van.

6 készleten

Cikkszám: SZGY-CEGLEDI-BIBOR-KAJSZI-PUL086.
Kategóriák: , .

A Ceglédi bíbor kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, héja narancssárga.

Gyümölcshúsa jellegzetesen finom aromájú, zamatos.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ceglédi bíbor kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Ceglédi bíbor kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány magyar nemesítésű, ellenálló fajta.

Fája erős növekedésű. Szabályos koronát nevel, amely az 5. év után szétterülővé válik.

Sharka vírussal szemben toleráns, ha elkapja is, nem romlik le a fa.

Fagyra érzékeny, ezért védett fekvésű dombvidéki részekre, déli lejtőkre, vagy meleg alföldi homokokra javasolt elsősorban.

Öntermékeny, de kiváló pollenadó más kajszik mellé ideális. Július végén, a Magyar kajszival egyszerre érik, de érése elhúzódó, ezért korábban megkezdhető és későbbig tart.

Kifejezetten korán fordul termőre, sokat terem, de késői fagyok (virágzásban) néhány évente károsíthatják a termést.

A Ceglédi bíbor kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, hosszított gömb, amely kissé lapított oldalról. Héja narancssárga, a napos oldalán sötétpirossal nagyrészben mosott. Gyümölcshúsa szép aranysárga, szilárd állagú, jellegzetesen finom aromájú, zamatos. Magvaváló. Kissé rostos, lédús termése friss fogyasztás mellett befőzésre ideális.

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.