Ceglédi óriás

Ceglédi óriás

4 500 Ft

Óriás gyümölcsű, rendkívül édes, zamatos fajta. 

10 készleten

Cikkszám: SZGY-CEGLEDI-ORIAS-KAJSZI-PUL087.
Kategóriák: , .

A Ceglédi óriás kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa  gyümölcse nagyon nagy.

Gyümölcshúsa narancssárga, enyhén rostos. Zamatos, aromás, édes.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ceglédi óriás kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Ceglédi óriás kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány a legnagyobb gyümölcsű magyar fajta, rendkívül édes, finom ízű. Mindenki ismeri, nagyon népszerű.

Fája kicsit érzékeny, hasadásra hajlamos, ezért folyamatos koronaalakítást igényel. Középerős növekedésű, ezért kevésbé fontos a ritkítása, inkább a fa statikájára figyeljünk oda. Melegkedvelő, a közép-kötött vályog, vagy kötött talajú homok a legmegfelelőbb. A fagyot jobban tűri, mint a Magyar kajszi, de ettől még sokszor elviheti a fagy a termést, fagyzugos területre semmiképpen ne ültessük!

Gyorsan termőre fordul. Termőképessége jó, de ingadozó, alternál.

Részben öntermékeny, porzó növeli a terméskötést, csökkenti a termésingadozást. Kitűnő porzója a Gönci magyar vagy Magyar kajszi, de a magyar fajták többsége megfelelő.

Középérésű, július első felében érik.

A Ceglédi óriás kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa  gyümölcse nagyon nagy 70-80 g, kissé megnyúlt és enyhén lapított. Rendkívül szép, piacos. Héja világosabb narancssárga, csak enyhén pirosodik. Gyümölcshúsa narancssárga, állaga szilárd, enyhén rostos. Zamatos, aromás, édes. Éretten bőlevű, elhúzódó érése miatt 2-3 hétig szedhető. Magvaváló, magbele édes.

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.