Ceglédi piros

Ceglédi piros

16 900 Ft

Klasszikus magyar, édes-savanykás, fűszeres, nyári alma.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-115.
Kategóriák: , .

A Ceglédi Piros alma konténeres gyümölcsfa Cegléd környékén elterjedt nyári tájfajta.

 

ceglédi piros ALMA KONTÉNERES GYÜMÖLCSFA

A Ceglédi Piros alma konténeres gyümölcsfa Cegléd környékén elterjedt nyári tájfajta,

Kiváló termőképessége, szép színe, kellemes, üde íze miatt az egyik legértékesebb nyári asztali alma. Szárazságtűrése miatt elsősorban az alföldi területek fontos fajtája.
Gyümölcse hosszúkás, kúpos alakú, a csésze felőli oldalon bordás. Alapszíne zöldessárga, de szinte az egész felületén kárminpirossal mosott. Középnagy méretű, átlagtömege 117 g. Héja vékony, viaszos felületű; húsa fehér színű, félkemény (közepesen tömött), lédús, íze harmonikusan édes – enyhén savanykás, fűszeres; éretten puha, kásásodó.

Július közepétől augusztus közepéig érik. Fája erős növekedésű, koronája kissé szétterülő. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

Kiváló pollenadó. Betegségekre kevésbé érzékeny, a nedves, hűvösebb fekvésű területeken azonban varasodásra hajlamos, de Amazonnal visszaszorítható. Jól bírja a szárazságot.

Utóbbi miatt a jövő almafája lehet hazánkban.

AZ ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.