Ceglédi piros

Ceglédi piros

4 500 Ft

Az alföldi régió szárazságtűrő ősi, nyári almája.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-CEGLEDI-PIROS-ALMA-FAR005.
Kategóriák: , .

A Ceglédi piros alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány magyar fajta.

Húsa fehér, félkemény, bőlevű. Íze finom édes - enyhén savanykás, aromás.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ceglédi piros alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Ceglédi piros alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány régi magyar tájfajta, Cegléd környékéről származik. Nyújtó Ferenc szelektálta 1955-ben. Melegebb fekvésű tájakon bárhol jól érzi magát, talajra nem válogatós. Főként alföldi fajta, hűvösebb helyeken varasodás előfordulhat rajta.

Nagyon jól termékenyül és kitűnő pollenadó. Legjobb társfajtái porzás szempontjából az Egri piros és az Éva. Nagyon bőtermő és minden évben stabilan hozza gyümölcseit. Alternáciára nem hajlamos. A többi régi magyar fajtával ellentétben nagyon korán termőre fordul. Szabagyökerű csemete már ültetés utáni második évben mutatja magát.

Nyári alma, július-augusztusban érik, hosszan a fán maradhat.

Hosszúkás, kúpos alakú, enyhén bordás gyümölcse van. Zöldessárga alapszíne kárminpirossal fedett. Mérete közepes. Húsa fehér színű, félkemény, bőlevű. íze finom édes – enyhén savanykás, aromás.

Éretten puha, kásásodó, nyomásra érzékeny, nem tárolható.

Az alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

A monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.