Ceglédi zamatos

Ceglédi zamatos

4 500 Ft

A rózsa- és a mandulakajszi, vírusmentes “gyermeke”.

2 készleten

Cikkszám: SZGY-CEGLEDI-ZAMATOS-KAJSZI-FAR095.
Kategóriák: , .

A Ceglédi zamatos kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagyméretű, sárga, szilárd, nagyon finom, aromás, zamatos. Jól szállítható.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ceglédi zamatos kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Ceglédi zamatos kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa a Rózsakajszi és a Mandulakajszi keresztezéséből származik.

Kevés oldalágat növeszt, nem hajlamos a seprűsödésre, de metszésnél figyelni kell a fa statikájára, mert a nagy ágak hasadhatnak.

Középkései virágzása miatt általában elkerüli a fagykárt, de fagytűrése nem tökéletes, ezért függ az adott év tavaszi időjárási anomáliáitól. Korán termőre fordul, második évben már “mutatja magát”. Termőképessége csak közepes, de korai gyümölcshullás nem jellemzi, így terméseit elég nagy biztonsággal fel is neveli, beérleli.

Öntermékeny, de egyben jó porzó.

A Ceglédi nemesítő központban történik a vírusmentesítése, izolációja. Sharka vírusra és moníliára nem érzékeny.

A Ceglédi zamatos kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagyméretű, 60-80g, mutatós. Formája a mandulakajszira hasonlít, kemény, jól szállítható, eltartható. Héja sárga, kárminpiros fedőszínnel. Gyümölcshúsa sárga, szilárd, nagyon finom, aromás, zamatos, inkább a rózsakajszira hasonlít.

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.