Citrom verbena

Citrom verbena

2 590 Ft

Nyugtató, görcsoldó hatású gyógytea növény.

Elfogyott

Cikkszám: CS-CITROM-VERBENA-GAB-116.

A Dél-Amerikából származó citromverbéna (Aloysia citrodora vagy Aloysia triphylla[1]) az ajakosvirágúak közé tartozó lombhullató, évelő cserje. Lándzsa alakú, világoszöld levelei hármas (innen ered a tudományos név: triphylla), négyes örvöket alkotnak. Apró, ibolyakék vagy fehér virágai fürtökbe rendeződnek, augusztusban vagy szeptemberben virágoznak. Termése csonthéjas. 1-3 méter magasra megnő, erőteljes, citromra emlékeztető illatot áraszt. Kedveli a sok napsütést, a sok vizet, az agyagos talajt. Érzékeny a hidegre.Kezdetben szappanok, parfümök és likőrök összetevőjeként használták. Gyógynövényként Franciaországban kezdték el használni, ahol szinte minden házi patikában megtalálható “Verveine” néven.[2]

A citromverbéna-levelek a menta leveléhez és a hárs virágaihoz hasonlóan, szabadon megvásárolhatók, mind gyógyszertárakban, mind élelmiszerüzletekben.

Gyógyhatása
A francia Maurice Mességué fitoterapeuta “a gyomor megbízható barátjaként” dicsérte. Főleg emésztési panaszok kezelésére javasolt, görcsoldó hatása miatt, de idegi problémák és alvászavar esetén is alkalmazzák.[2]A citromverbénából kiváló tea készíthető. Tegyél négy levelet egy csészényi forró vízbe, hagyd állni öt percig, keverd meg, szűrd át, adj hozzá egy citromkarikát és egy kis mézet, és lassan kortyolgatva iszogasd meg. Stresszoldásra, gyomorrontásra és lázcsökkentésre kiváló. Nyugtató, csillapító tulajdonságainak köszönhetően enyhíti a heves megfázás tüneteit, ellazítja az izmokat, jó az asztmára, bélgörcsre, szorulásra és hasmenésre.A citromverbéna erős illata tökéletes rovarriasztó. Régen, citromverbéna csokrokat lógattak a istálló ajtók fölé, és bedörzsölték vele az ajtó gerendáit, majd elszórták az istálló kövén, hogy a lovak beletapossák, így tartva távol a szúnyogokat.

A könyvek közé vagy a polcra helyezett citromverbéna levelek távol tartják a molyokat. Tegyél egy gyökeret a porszívód zsákjába is, hogy könnyen frissé varázsolhasd otthonod levegőjét.

Köss össze egy csokor friss citromverbéna levelet a forró vizes csap alatt és egy varázslatosan illatosított fürdővizet készíthetsz. Ez segít a kimerült izmok ellazításán, a fájó vállak ernyedtségén, de még a légjáratok is kitisztulnak ennek az erős illatnak köszönhetően.