Citromfű

Citromfű

1 590 Ft

A nyugalom íze.

18 készleten

Cikkszám: BioV-FUSZER-RSkr34.

A Citromfű bio vetőmag illatos, nyugtató hatású gyógy-és fűszernövény.

Gyomornyugtató, görcsoldó, feszültségoldó hatású gyógynövény.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Citromfű bio vetőmag

A Citromfű bio vetőmag illatos, nyugtató hatású gyógy-és fűszernövény.

A Citromfű (Melissa officinalis) az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó, tarackoló évelő. Géncentruma Dél-Európa és a K-Mediterráneum. Magassága 0,7 m körüli, fejlődése gyors. Levelei világoszöldek, egyszerűek, a levélszél fűrészes. Álörvös virágzatában fehér, ajakos virágok ülnek. Termése makkocska. Nagyon jó nektártermelő, a méhek szívesen látogatják, innen ered több, erre utaló népi neve, pld. méhfű, mézfű.

A növény virágos hajtása, levelei 0,2-0,5 % illóolajat tartalmaznak, melyek fő komponense a citrál, citronellál, geraniol és linalool. Az illóolajon kívül fenoloidokat, flavonoidokat is tartalmaz, ezek közül a rozmaringsav a Lamiaceae családra jellemző antivirális és antidepresszív hatású hatóanyag. A különböző fajták között jelentős eltérés lehet illóolaj, fenoltartalom és antioxidáns-kapacitás tekintetében.

Meleg-és fényigényes faj, napos, félárnyékos helyen termeszthető (ez utóbbi esetben illóolajhozama csökken). Talajra nem igényes, laza, jó vízgazdálkodású vagy középkötött talajon is szépen díszlik. Tápanyagigényes, ültetése előtt adjunk talajához szervestrágyát. Hazánkban télálló, de a hűvös időjárás fejlődésében visszaveti, a száraz, hideg teleken pedig gyakori a tőpusztulás. Ezért fagyzugos területeken érdemes télen lombbal takarni. Vízigénye közepes, tartósan csapadékszegény időszakban öntözést igényel. 4-5 éves kora után a növény elöregszik, előtte tőosztással frissíthetjük fel állományunkat. Nagyobb mennyiségű növényt palántaneveléssel nyerhetünk. A magokat meleg, védett helyen vessük el, csírázási hőoptimuma 18-20 ˚C. A hajtásokat először bimbós állapotban (június-július) vágjuk, majd – optimális fejlődés esetén – augusztusban. A leveleket szedés után gyorsan szárítsuk meg, mert könnyen barnulnak. Ezt figyelembe véve érdemes száraz, meleg napokra időzíteni a citromfű vágását. A Citromfű általában ellenálló faj, kevés kártevő és kórokozó veszélyezteti, azonban a szeptória (Septoria melissae) komoly levélhullást okozhat. Biokertben ellenálló  saját, magról szaporított növényeink közül a fogékony töveket folyamatosan kiselejtezzük, ellenálló állományra tehetünk szert.

A Citromfű felhasználása:

A hagyományos gyógyászatban régóta használják a Citromfű szárított levelét hatóanyagainak nyugtató hatása miatt. Antivirális hatóanyagait  herpesz ellen is sikerrel alkalmazzák. Gyomornyugtató, görcsoldó, feszültségoldó hatású gyógynövény. Kellemes, citromos íze miatt gyógyteakeverékek komponenseként is szerepel.

A konyhaművészetben is helyet kap az aromás, citrusos illatú citromfű. Saláták, desszertek, szörpök és különböző alkoholos italok (Chartreuse, Benedictine) ízesítője.

Forrás:

https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Melissa+officinalis

https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20183339119

Bernáth Jenő szerk. (2000): Gyógy-és Aromanövények. Mezőgazda Kiadó

Dános Béla (1997): Farmakobotanika. Argumentum Kiadó

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0035-1565855

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094471130400100X

Beh Mariann (2018): A kert konyhája. Boook Kiadó

Virágzási ideje: július-augusztus.

Tartalom: kb. 0,3 g mag

Ezermagtömeg: 0,59 g

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Citromfű vetőmag csírázóképességére saját, speciális előírásokat használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.