CSENGŐDI MEGGY konténeres GYÜMÖLCSFA
A Csengődi meggy magyar tájfajta, Bács-Kiskun megyében, Csengőd-Akasztó-Kiskőrös környékén található Bosnyákmeggy populációból Apostol János szelektálta. 1990-ben kapott állami elismerést.
Alany: Sajmeggy magonc vagy vadcseresznye alany
Érés / fogyasztási idő: június 8-10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül, öntermékeny
Termőképesség: korán fordul termőre, rendszeresen, igen bőven terem
Felhasználás: friss fogyasztás, antioxidáns tartalom nagyon magas
Ajánlott termőtáj: főleg az Alföld
Növényvédelem: edzett, ellenálló fajta
Leírás: Virágzása középkorai, virágai öntermékenyek. Fája igen erősen fölfelé növekszik, gúla alakú koronát nevel, koronaalakító metszést alig igényel. A termés súlya alatt a koronája széthajlik. A felkopaszodás nem jellemző rá.
Gyümölcse Termése kicsi-közepes (21-22 mm), megnyúlt gömb. Felszíne sötét kárminpiros, értével sötétbordó. Húsa közepesen kemény, rostos, bő és erősen festő levű . Színanyagait a feldolgozás során megőrzi. Íze édes-savas, harmonikus, jellegzetes meggy aromával. Kőmagja kicsi. Szedését megkönnyíti a gyümölcsök csokros elhelyezkedése.
Növényvédelme: blumelláriás levélfoltosodással és a moníliás virág- és hajtáselhajlással szemben nagyfokú az ellenállósága, ezért biotermesztésre nagyon alkalmas.
Felhasználása: érése elhúzódó, előfordul, hogy a fa egyes ágain 8-10 nappal később érnek a gyümölcsök, ezért házi kertben 2-3 hétig is szedhető. Frissen fogyasztva kellemesen édes. Üvegbe eltéve gyönyörű bordó színű, harmonikusan fűszeres ízvilágú kompót készül belőle. Alkalmas még lekvár, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka készítésére magas cukortartalmának és kiváló színanyagainak köszönhetően.
A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.
A MEGGY BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:
Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (BOROIL) gyérítsük a levéltetveket.
A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.
A monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.
Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjunk narancsolajos készítményt (BOROIL) Fertőzött területeken virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzünk akár virágzáskor, akár közvetlenül utána.
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.