Curry olasz szalmagyopár

Curry olasz szalmagyopár

1 250 Ft

Curryfű, az indiai ételek egyik fő fűszere.

Elfogyott

Cikkszám: CS-SZALMAGYOPAR-GAB-015.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Curry olasz szalmagyopár bio fűszer és gyógynövény

A curry olasz szalmagyopár bio fűszer és gyógynövény örökzöld, bokros növésű törpecserje. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek, enyhe curry szagot árasztanak. Virágai nyár végén nyílnak, apró, sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van.

Curryfű, olasz szalmagyopár / Helichrysum italicum
LEÍRÁS
Az olasz szalmagyopár a fészkesvirágzatúak családjába (Asteraceae) tartozó, Mediterráneumból származó évelő, örökzöld félcserje. Magassága 0,5, szélessége 0,5-1 méter. Teljes méretét 2-5 év alatt éri el. Habitusa bokros, hajtásrendszere sűrű. Levelei szálasak, ezüstszürkék, virágzatát apró, sárga csöves virágok alkotják. Három alfajt különböztetnek meg, a Helichrysum italicum subsp. microphyllum a Baleár szigeteken, Szardínián és Korzikán honos, a H. italicum subsp. serotinum az Ibériai-félszigeten terjedt el, a H. italicum subsp. italicum pedig a Földközi-tenger mellékén mindenütt előfordul.
Dél-Európában a tradicionális gyógyászatban az olasz szalmagyopár herbáját allergia, megfázás, köhögés, bőr-, máj- és epehólyag -betegségek, gyulladások, fertőzések és álmatlanság kezelésére hagyományosan régóta alkalmazzák. A hagyományokon alapuló felhasználást alátámasztandó laboratóriumi körülmények között vizsgálták a növény hatóanyagait (flavonoidok, terpenoidok, acetofenolok, floroglucin) és igazolták a gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, gombaellenes (antifungális), fényvédő és anti-erythemás hatását. A friss, virágos hajtás 0,1-0,4 % illóolajat tartalmaz, melynek összetétele különbözik alfajok és élőhelyek szerint is. Az olasz szalmagyopár illóolaj fő komponensei a neryl-acetát, nerol, linalool, kurkumin, ketonok, stb. Illólajtartalma miatt az illatszeripar is felhasználja az olasz szalmagyopárt.
Az olasz szalmagyopár levelei szárnyas húsételek, rizottók, töltelékek, levesek ízesítésére is alkalmasak a növény enyhe curry-aromája miatt.
GONDOZÁSA
Könnyen gondozható, szárazságtűrő félcserje. Teljes napra, jó vízelvezetésű talajba ültessük. Éghajlatunkon nem télálló, világos, hűvös helyen teleltessük, vagy védjük téli takarással (lomb, szalma, fagyvédő geotextil). Szaporítható magvetéssel és félfás dugvánnyal. Ha nem használjuk rendszeresen fűszerként, évente egyszer csípjük vissza, hogy növeljük az elágazások számát és szép, bokros formája gyorsabban kialakuljon. Ha rendszeresen szedünk róla hajtást, erre külön nincs szükség.

FORRÁS
https://www.rhs.org.uk/plants/34062/Helichrysum-italicum/Details
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411300799X
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1099-1026(200101/02)16:1%3C30::AID-FFJ941%3E3.0.CO;2-F
https://www.agraria.org/coltivazionierbacee/aromatiche/elicriso.htm

BIO GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk bio minősítésű. A különleges kínálat folyamatosan változik. Érdemes vissza-visszanézni ide.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

A biokertek értékes része a gyógynövényes ágyás és a fűszerspirál. Természetesen szegélynövényként, vagy szigetekben elhelyezve is tökéletes választás, szinte bármely növény ebből a kategóriából.

A modern konyhák ma már a friss, zöldfűszerekre építenek, melyeket bármely kertben megtermelehtünk már és valóban frissen, szedés után azonnal adják a legtöbb ízanyagot, aromát.

A gyógynövények világa hozzáértést, információt igényel. Óvatosan használjuk őket, de érdemes belekezdeni, hiszen a legtöbb mesterséges hatóanyag, amelyeket gyógyszerként lehet kapni fellelhető természetes fromában is gyógynövényeinkben, egyes esetekben pedig gyógyszerekbe is a növényekből kivont alkaloidákat teszik.

Legjobb kezdés, ha elgondolkodunk, hogy melyek a családban leggyakrabban kezelt hétköznapi betegségek tünetek és azokra keresni megfelelő növényt. Ilyen lehet például a felső légúti megbetegedések, izületi bántalmak, emésztési panaszok, hugyúti problémák, fül- vagy fejfájás. Mi tudunk adni szinte bármely gyógynövényt, de mindegyiknek megvan a maga ültetési ideje, ezért az év különböző szakaszaiban fogják megtalálni kínálatunkban.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.