Custard White

Custard White

1 590 Ft

Folyamatosan szedhető, hófehér patisszon.

1 készleten

Cikkszám: BioV-PATISZON-RS180.

A Custard White patisszon bio vetőmag korai típus.

Termése krémszínű, széle hullámos. A termés húsa krémszínű, tömör és ízletes.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Custard White patisszon bio vetőmag

A Custard White patisszon bio vetőmag korai patisszon típus. Termése krémszínű, széle hullámos. Termés húsa hasonlóan krémszínű, tömör és ízletes. Erős növekedésű, korlátozott ideig tárolható.

A Custard White patisszon indátlan, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Csillag alakú, vajszínű termése vastaghúsú, 1-1,5 kg tömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra alkalmas. A szedési időtől függően diónyi nagyságtól tányér nagyságig változó méretű lehet.

Egy-egy tő bekerülhet magas-, vagy dombágyásba is, de növekedését szabályozni kell, hogy ne nyomja el a szomszédait.

A patisszon Amerikából származik. Főként Kalifornia vidékén már régóta ismert az ottani indiánok köreiben, onnan terjedt el Európán és Ázsián át az egész Földön. Magyarországon csak az 1960-as évek végétől ismert szélesebb körben.

A csillagtök egyéves növény, amely lehet indás, vagy bokros, ún, guggonülő.

A Custard White patisszon könnyen melegedő talajokon terem a legjobban.

Erőteljes gyökérzete miatt öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve száraz időben végzett magvetéskor és tartós szárazság idején öntözzük. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adjunk, hogy elkerüljük a párás klímát és ezen keresztül lisztharmatot.

A csillagtök magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 13-14 °C, vagy magasabb.

A Custard White patisszon helyrevetéssel vagy tápkockákban előnevelt palántákkal is szaporítható. Biokertekben mindig az utóbbit javasoljuk. A helyben kelt növény gyorsabban és mélyebben tudja fejleszteni a gyökereit és nem kell külön edzeni leendő helyéhez. Sokkal erősebb növényeket kapunk így, amelyek többet teremnek és ellenállóbbak.

A csillagtök a virágzás után folyamatosan, hetente két-háromszor is szedjük, mert a szedés elmaradásával csökken a virágzás intenzitása.

Többféleképpen használhatjuk fel. Savanyítják az uborkához hasonlóan, lehet belőle készíteni más zöldségekkel csalamádét is. Készíthető belőle saláta; rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.

Vetés ideje palántaneveléshez: április első fele-május első feléig

Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Tartalom: kb. 9 mag

Ezermagtömeg: 91,86 g

A Custard White patisszon biológiai növényvédelme

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló.

A Custard White patisszon nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészekbe vessük, azaz ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk egy lapátnyi (bio) trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. Erre a célra tökéletesen megfelel Orgevit fermentált bio trágyánk is.

Az ellenálló tökfajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

A Custard White patisszont támadó vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.